Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Forumdiscussie over voor- en nadelen vrijhandel

Datum nieuwsfeit: 13-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Forumdiscussie over de voor- en nadelen van vrijhandel

Is vrijhandel een zegen of een vloek voor de mensheid? De stelling van Sabina Voogd is dat een instelling als de WTO veel te veel macht paart aan een veel te geringe democratische legitimiteit. Met name het milieu en veel ontwikkelingslanden (denk aan mensenrechten en kinderarbeid) zijn daarvan de dupe en het is dan ook geen wonder dat veel landen uit het Zuiden aandringen op een wijziging van de wijze waarop besluiten van het WTO tot stand komen. Catrinus Jepma daarentegen is warm voorstander van vrijhandel en internationale fora als GATT (General Agreements on Tarifs and Trade) en WTO. Dankzij deze instellingen - is zijn stelling - nam de protectie af en groeide de wereldhandel en dus de welvaart in de wereld, weer gevolgd door de internationale verspreiding van bijvoorbeeld milieuvriendelijke technologie.

Drs. Sabina Voogd studeerde internationaal recht en bestuurskunde aan de UvA en is als onderzoekster verbonden aan de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), een onderzoeks- en adviesbureau dat sinds 1973 onderzoek doet naar multinationals in opdracht van o.m. vakbonden en organisaties met activiteiten op het terrein van ontwikkelingssamenwerking, consumentenbelangen, fair trade en milieu.

Prof.dr.mr. Catrinus Jepma is hoogleraar internationale milieu-economie aan de RUG.

Prof.dr. Arjen van Witteloostuijn zit de discussie voor. Hij is hoogleraar International Economics and Business aan de RUG en daarnaast veelvuldig actief op de Nederlandse opiniepagina's.

Datum en tijd

dinsdag 13 november 2001, 20.00-21.30 uur

Forumleden

prof.dr.mr. Catrinus Jepma, drs. Sabina Voogd, Arjen van Witteloostuijn (forumleiding)

Titel

De voor- en nadelen van vrijhandel

Serie

Globalisering

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, website www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie