Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europees Parlement wil einde lange afstand dierentransport

Datum nieuwsfeit: 13-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Europees Parlement wil einde aan lange afstand dierentransport

Straatsburg - Vandaag heeft het Europees Parlement zich in grote meerderheid uitgesproken tegen het vervoer van slachtdieren over grote afstanden. Het Parlement wil een maximale transportduur tot 4 uur (250 kilometer), waarbij een uitbreiding tot 8 uur mogelijk is mits de vervoerder een vergunning heeft en de dieren kunnen liggen en over vers water beschikken. Dit staat in een eigen-initiatiefrapport van CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat (landbouw) dat vandaag is aangenomen.

Maat heeft het rapport geschreven omdat het met de huidige uitvoering van de Europese regels met betrekking tot het dierentransport slecht is gesteld. Adequate controles ontbreken, transporteurs nemen het niet zo nauw en er zijn veel misstanden bij export van slachtvee naar buiten de EU. Daarnaast heeft het ongelimiteerd vervoer van slachtvee door de EU agressief bijgedragen aan de verspreiding van veeziekten zoals mond- en klauwzeer en varkenspest. Vandaar dat in het initiatiefrapport een aantal aanscherpingen staan op de huidige Europese regels. Binnenkort komt de Europese Commissie met een aantal eigen voorstellen en dit rapport van het Europees Parlement geeft alvast de richting aan voor de definitieve Commissievoorstellen.

Maat: "Het gedoogbeleid en de vrijheid-blijheid sfeer rond het vervoer van dieren dient te worden gestopt. Letterlijk miljoenen dieren zijn de laatste 4 jaar in de EU afgemaakt en vernietigd ten gevolge van explosieve verspreiding van dierziekten. Misstanden bij het vervoer van dieren en schokkende beelden zijn een aanklacht tegen de Europese cultuur waarvan zorg voor dieren en het platteland een wezenlijk deel van uitmaakt".

Het Europees Parlement wil dat per lidstaat een EU inspecteur wordt aangesteld met de plicht voor een jaarlijkse rapportage aan de Raad, Commissie en zowel het Europees als de nationale parlementen. Verder moeten de sancties worden aangescherpt bij overtredingen van de regels voor het dierentransport. Er moet een adequaat Europees vergunningenstelsel worden ingevoerd. Fok- en sportdieren mogen 2 x 24 uur worden vervoerd door een gespecialiseerde vervoerder Daarnaast is er een uitzondering voor gebieden met weinig of geen slachthuizen. Voor kleine eilanden, maar ook voor Ierland, is voor het vervoer per schip een aparte regeling. Tot slot wil Maat de afschaffing van exportrestituties voor de export van levend slachtvee.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie