Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wijken Den Haag voorgesteld als beschermd stadsgezicht

Datum nieuwsfeit: 13-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Den Haag
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

2001-11-13: Vijf wijken voorgesteld als gemeentelijk beschermd stadsgezicht

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met het voorstel om vijf wijken als gemeentelijk beschermd stadsgezicht aan te wijzen. Het voorstel ligt vanaf vandaag zes weken ter inzage bij het gemeentelijk informatiecentrum, waarna het aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Het gaat om de wijken Laakkwartier, Regentessekwartier, Valkenboskwartier, Vogelwijk en Zeeheldenkwartier. Van elke wijk is een cultuurhistorische omschrijving gemaakt met een toelichting op de bijzondere waarden en de motivatie voor aanwijzing tot beschermd stadsgezicht.

De bescherming is er op gericht om de waardevolle karakteristieken van het gebied in stand te houden en zo mogelijk te versterken. Het instrument dat hiervoor ingezet wordt is het zogenaamde beschermend bestemmingsplan. Een beschermd stadsgezicht betekent niet dat de huidige situatie wordt bevroren. De individuele gebouwen krijgen niet de status van 'beschermd monument'. Onderhoud, verbouwing of sloop gevolgd door nieuwbouw blijft, op voorwaarde dat rekening wordt gehouden met de waardevolle karakteristieken van het betreffende gebied, mogelijk.

Wijkplannen
Naast cultuurhistorische waarden zal ook met de actualiteit rekening gehouden moeten worden. Zo zijn voor Valkenbos, Regentes en Laak wijkplannen gemaakt.

Bij de ontwikkeling van de wijkplannen was al geconcludeerd dat deze wijken veel stedenbouwkundige en architectonische kwaliteiten bezitten, die behouden of hersteld moeten worden. Het voorstel tot aanwijzing als beschermd stadsgebied benadrukt nogmaals dat in geval van sloop/nieuwbouw de stedenbouwkundige en architectonische samenhang binnen een wijk als uitgangspunt moet dienen.

Welstandsbeleid
Ook in relatie tot de komende wijziging van de Woningwet is een aanwijzing van belang zodat het Welstandsbeleid voor bestaande woningen dat vertaald is in Het Verzorgde Gevelbeeld in stand blijft.

Ordekaarten
Als vervolg op een aanwijzing worden voor de gebieden ordekaarten (wat mag wel en wat niet) opgesteld. Op basis hiervan volgt op termijn een aanpassing in conserverende zin van de bestemmingsplannen en een aanscherping van het welstandstoezicht.

13 november 2001
last update: 13 november 2001 ;pag.: 9419; auteur: 112

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie