Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlands-Duits dubbeldiploma voor studenten Bestuurskunde

Datum nieuwsfeit: 13-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 01-060

01-060 13-11-2001

PB 01-060, 13 november 2001

Gezamenlijk studieprogramma Universiteit Twente en Universität Münster

Nederlands-Duits dubbeldiploma voor studenten Bestuurskunde

Studenten Bestuurskunde van de Universiteit Twente en de Universität Münster kunnen een Nederlandse én Duitse titel behalen. Behoudens de officiële goedkeuring die nog moet afkomen, kunnen deelnemers aan het tweejarige traject `Europe Across Borders' een dubbele Bachelor- of Master-titel verwerven. De Universiteit Twente is een van de eerste Nederlandse universiteiten die zo'n dubbeldiplomering mogelijk maken.

De Bachelor-Masteropleiding is een initiatief van de faculteit Bestuurskunde (Universiteit Twente) en het Institut für Politikwissenschaft (Westfälische Wilhelms-Universität Münster). Studenten verwerven brede kennis in vier disciplines: politicologie, economie, sociologie en recht. De twee basisjaren worden apart gegeven in Münster en Twente, maar het programma is zodanig afgestemd dat alle studenten vergelijkbare kennis opdoen.

Reizen

Een groot deel van de vakken in het derde en vierde jaar wordt fifty-fifty verzorgd door docenten van beide instellingen. Aan de colleges wordt deelgenomen door zowel Nederlandse als Duitse studenten, als ook door studenten van Europese en Amerikaanse universiteiten waarmee beide universiteiten uitwisselingsprogramma's hebben. Inhoudelijk bestaat het programma in deze fase uit de major `European Studies', gecombineerd met de minor `As the World Turns - Sustainable Development from a North-South Perspective' (aangeboden door de Technology & Development Group (TDG) van de UT) of de minor `Niederlande-Deutschland Studien' (aangeboden door het Zentrum für Niederlandestudien van de Universität Münster). De voertaal is Engels. Van de studenten wordt een grote mate van zelfstandigheid verwacht, enthousiasme en de bereidheid veel te reizen: tussen Münster en Enschede, naar conferentiecentra voor college-seminars en naar internationale bestemmingen voor stages en/of afstudeeropdrachten. Distance learning-technieken nemen een grote plaats in.

Experimenteerfase

De dubbeldiploma-opleiding Europese bestuurskunde is uniek, maar is ook nog een experiment. Twee jaar lang hebben teams in Münster en Twente aan een curriculum gewerkt, als ook aan de officiële erkenning daarvan in Nederland en Nordrhein-Westfalen. Studenten van Twente en Münster met een tweejarige voorkennis in Bestuurskunde kunnen in het derde jaar van het Bachelor-Master-traject instromen. Ze kunnen dus eerder dan aan de meeste Nederlandse universiteiten de nieuwe titels behalen. Daarentegen is nog niet officieel bekrachtigd dat deze experimenteerfase al een dubbeldiploma oplevert. Voor de Duitse studenten levert de opleiding een Duits diploma op en de Nederlandse studenten verwerven de Nederlandse titel, maar of het ook een dubbeldiploma wordt, moet nog door de nodige bestuurlijke gremia worden goedgekeurd.
Met het Duits-Nederlands-dubbeldiploma worden studenten niet alleen voorbereid op de Nederlandse én de Duitse arbeidsmarkt, het biedt ook mogelijkheden op Europees of internationaal niveau.

Noot voor de pers:
Op 16 november, van 9-14.00 u., wordt het spoortraject Enschede-Münster feestelijk geopend. In de eerste treinen tussen Münster en Enschede reizen behalve 10 Nederlandse en 10 Duitse Bestuurskundestudenten ook vertegenwoordigers van beide universiteiten mee: prof. Huib de Jong, lid College van Bestuur van de UT en prof. dr. Harald Züchner, Prorektor van de WWU. De officiële openingshandeling vindt plaats om 10.00 u. in Glanerbrug, waar de treinen uit Enschede en Münster elkaar tegenkomen en gekoppeld worden. Vervolgens rijdt de gehele trein naar Enschede, waar rond 11.20 u. in het Muziekcentrum een receptie plaatsvindt.


- Contactpersoon Universiteit Twente:
drs. B. Meijering, 053-489 4385, e-mail: (b.meijering@bc.utwente.nl)
- Voor meer informatie, resp. over studieprogramma en dubbeldiplomering:
prof. dr. Jaap de Wilde, 053-489 3255, (j.h.dewilde@bsk.utwente.nl) en dr. Anke Kohl, 053-489 4055, a.kohl-(ruthenschror@bsk.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1997-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie