Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Strikt toezicht op medicijngebruik van Olympische sporters

Datum nieuwsfeit: 14-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


Strikt toezicht op medicijngebruik van Olympische sporters

Tijdens de Olympische Spelen in Salt Lake City zal zeer strikt worden toegezien op het medicijngebruik van de sporters alsmede op het voorschrijfgedrag van artsen. Elk medicijn zal moeten worden gemeld aan de onafhankelijke medische commissie die het een en ander zal toetsen.

Het toezicht op medicijngebruik begint al zodra je in Salt Lake City uit het vliegtuig stapt. Van alle medicijnen die je voor eigen gebruik bij je hebt moet je zélf een Engelstalige verklaring meenemen waarop je naam, de naam van het medicijn en de doseringen staat aangegeven. Je mag slechts díe voorraad medicijnen meenemen waarmee je de periode van de Olympische Spelen kunt overbruggen.

Gebruik je medicijnen voor (inspannings)astma of suikerziekte dan moet je één week voordat je eerste wedstrijd begint een geldige doktersverklaring hebben ingediend bij de verantwoordelijke medische autoriteiten. Tevens dien je in het geval van (inspannings)astma de resultaten van longfunctietesten te overleggen. Als de onafhankelijke medische commissie dit niet voldoende acht zal je aanvullende testen moeten ondergaan.

Mocht je tijdens de Olympische Spelen onverwachts medicijnen nodig hebben, die op de IOC-dopinglijst onder 'restrictiemiddelen' vallen (deze mogen slechts gebruikt worden onder strikte voorwaarden), dan zal de teamarts dit schriftelijk aan de onafhankelijke medische commissie moeten melden. Deze schriftelijke verklaring zal je als sporter ook moeten ondertekenen, dit om te bewijzen dat je beseft dat je een middel krijgt toegediend dat op de IOC-dopinglijst staat vermeld en wat dat betekent.

Het gebruik van stoffen die onder de groep van 'verboden stoffen' op de IOC-dopinglijst vallen moet te allen tijde worden voorkomen. Slechts als het een noodsituatie betreft kunnen de stoffen worden toegediend. Het is dan echter zeer onwaarschijnlijk dat je nog mee mag (en kan) doen aan de wedstrijd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie