Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ziekenfondsen gaan meer risico dragen

Datum nieuwsfeit: 14-11-2001
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

minvws.nl

Min VWS: Nieuwe stap in hervorming zorgsysteem

Woensdag 14 november 2001, nummer 121

NIEUWE STAP IN HERVORMING ZORGSYSTEEM

Ziekenfondsen gaan per 1 januari a.s. opnieuw meer risico dragen voor hun uitgaven. Minister Borst wil de ziekenfondsen hiermee stimuleren om hun premiemiddelen zo doelmatig mogelijk te besteden en een actievere rol te spelen bij het inkopen van zorg voor hun verzekerden. Dit past in de hervorming van het zorgsysteem, die al enkele jaren aan de gang is. Dit schrijft minister Borst van VWS vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Eén van de veranderingen betreft een verbeterde splitsing van kosten van ziekenhuisverpleging. Deze worden gesplitst in vaste kosten waarover ziekenfondsen nauwelijks risico lopen en variabele kosten waarover ziekenfondsen veel risico lopen.
Tot nu toe waren de variabele kosten gebaseerd op het zorgvolume. In de nieuwe systematiek worden de variabele kosten afgeleid van de daadwerkelijke kosten die ziekenfondsen betalen. Door deze verandering ontvangen ziekenfondsen een grotere financiële prikkel om de kosten van zorgverlening te beheersen.

Een tweede wijziging van het budgetmodel betreft het inbouwen van een nieuw verdeelcriterium bij de bepaling van de budgetten voor de ziekenfondsen. Ziekenfondsen die veel patiënten met chronische aandoeningen hebben zijn nu nog ongunstig af, omdat het budget is gebaseerd op de gezondheid van de gemiddelde Nederlandse patiënt. Het nieuwe verdeelcriterium houdt rekening met chronische aandoeningen.

Een derde belangrijke wijziging is de nieuwe vormgeving van de regiofactor als verdeelcriterium. Dit criterium houdt vanaf 2002 niet alleen rekening met verschillen in bevolkingsdichtheid, maar ook met het zorgaanbod en sociaal-economische verschillen tussen wijken. Hierbij ontvangen ziekenfondsen ondermeer een hogere vergoeding voor verzekerden in achterstandswijken.

Het aangepaste verdeelmodel leidt er toe dat ziekenfondsen moeten voldoen aan een hogere vereiste solvabiliteit. Dit wil zeggen dat zij in verband met de hogere risico.s meer reserves mogen aanhouden.

-0-0-0-

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie