Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Paping: WTO conferentie is gemiste kans voor arbeidsrechten

Datum nieuwsfeit: 14-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: ABVAKABO FNV
Zoek soortgelijke berichten
ABVAKABO FNV

WTO: gemiste kans voor arbeidsrechten (14 nov)

De deze week in Qatar gehouden conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is woensdagmiddag afgesloten. In de slotonderhandelingen is slechts een marginale opmerking gemaakt over fundamentele arbeidsrechten en de sociale dimensies van globalisering. Dit tot teleurstelling van Ronald Paping (ABVAKABO FNV) die de Nederlandse delegatie adviseerde vanuit de vakbeweging. Het is niet mogelijk gebleken om te komen tot een permanent forum van de internationale instellingen ILO en WTO. Een gemiste kans, aldus Paping.

Basis arbeidsrechten zijn fundamentele werknemersrechten zoals vrijheid van organisatie, geen discriminatie, geen gedwongen arbeid (zoals slavernij) en het opheffen van kinderarbeid. De vakbeweging beoogt een dialoog op te starten over sociale dimensies en fundamentele arbeidsrechten in relatie tot internationale handel. Ook de EU en de Nederlandse delegatie daarin hebben zich hiervoor ingezet.

Een groot aantal ontwikkelingslanden heeft zich verzet tegen deze dialoog, uit vrees dat arbeidsnormen misbruikt zullen worden voor sancties en protectionistische maatregelen. Overigens is het geenszins de bedoeling van de vakbeweging om arbeidsnormen te gebruiken als protectionistisch instrument.

Positief resultaat van de conferentie is dat wel een korte passage in de eindtekst is opgenomen over arbeidsnormen, waarmee het onderwerp in beeld blijft bij de WTO. Paping hoopt dat de onlangs opgestarte discussie binnen de ILO ervoor zal zorgen dat de sociale gevolgen van globalisering en de fundamentele arbeidsrechten ook op de agenda van de WTO komen. De EU heeft aangegeven dat zij zal blijven proberen te komen tot een instelling van een permanent forum van ILO en WTO.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie