Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste oogst mosselzaad uit nieuwe constructie West6 & TNO

Datum nieuwsfeit: 14-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO)
Zoek soortgelijke berichten

Perskamer

Eerste oogst mosselzaad uit nieuwe constructie van West 6 en TNO - Groei volgens verwachting, constructie moet nóg sterker

TNO

14 november 2001

Het Helderse bedrijf West 6 B.V. en TNO werken aan een nieuwe techniek om mosselbroed in te vangen en op te kweken tot mosselzaad. De constructie, waarvan in juni jl. een prototype in de Waddenzee is uitgezet, is in een aantal aspecten uniek. Er is een speciale configuratie en materiaalkeuze, en een daarop afgestemde oogstmethode, waardoor in een zeer compacte constructie een maximale productie van mosselzaad gerealiseerd kan worden. Hiermee wordt het ruimtebeslag geminimaliseerd. Deze week zal de eerste productie van mosselzaad worden geoogst.

Het invangen van mosselbroed, de groei van het broed tot mosselzaad en ook de kwaliteit van het mosselzaad is geheel volgens verwachting. Wel is gebleken dat de enorme krachten van de getijstroom, met name in stormachtige periodes, behoorlijke eisen stelt aan de constructie. Onderdelen van de constructie zijn beschadigd geraakt, waarbij er ingevangen mosselbroed verloren is gegaan. Op grond van deze praktijkervaringen zijn verdere aanpassingen aan de constructie uitgevoerd. Ondanks dat het ging om een eerste proefjaar, zal er deze week toch nog behoorlijk wat mosselzaad van de pilot-constructies geoogst worden. Dit mosselzaad wordt afgenomen door enkele mosselkwekers, waarna de prestatie van het ingevangen mosselzaad op de kweekpercelen kan worden bepaald in vergelijking tot opgevist mosselzaad.

Nog 2 á 3 jaar nodig voor verder uitontwikkeling West 6 en TNO denken nog twee á drie jaar nodig te hebben om het prototype van de mosselzaad productie-unit verder te testen en uit te ontwikkelen, waarna het de bedoeling is licenties uit te geven zodat geïnteresseerde partijen gebruik kunnen maken van deze unieke Nederlandse vinding.

Het ontwikkelen van alternatieven voor de mosselzaadvoorziening is een van de elementen van de lange termijn visie op duurzame ontwikkeling van de schelpdiervisserij, welke onlangs door de schelpdiersector is gepresenteerd.

Meer informatie:
TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail (pressinfo@tno.nl)

Postbus 6050
2600 JA, Delft

---

...zie TNO magazine

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie