Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Engeland, Italië en Rusland houden export bloemen op niveau

Datum nieuwsfeit: 14-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Bedrijfschap voor de groothandel in bloemkwekerijprodukten
Zoek soortgelijke berichten
Bedrijfschap voor de groothandel in bloemkwekerijprodukten


Engeland, Italië en Rusland houden export bloemen en planten op niveau

Aalsmeer, 14 november 2001 - De Nederlandse export van bloemen en planten klom afgelopen oktober met 3,9% tot bijna 800 miljoen. Deze toename blijft achter bij de gemiddelde groei, die voor dit jaar op 4,9% ligt en in waarde op iets meer dan 8 miljard uitkomt. Alleen de groei naar Engeland, Italië en Rusland is al goed voor ruim 60% van de toename van de export van bloemen en planten. Dit blijkt uit de maandelijkse exportstatistieken van het bedrijfschap voor de groothandel in bloemkwekerijprodukten in Aalsmeer.

De toename van de Nederlandse export van bloemen, planten en uitgangsmateriaal ligt tot en met oktober dit jaar met 4,9% op de helft van de vorig jaar gerealiseerde stijging. Toen was oktober met een stijging van 16% een goede maand. Die toename kon dit jaar bij lange na niet worden gerealiseerd. Mede door het lagere prijsniveau van de producten bleef de stijging in de afgelopen maand bovendien achter bij de gemiddelde groei van dit jaar.

Potplanten blijven het structureel beter doen dan de snijbloemen. De potplantenexport klom in oktober met 9% tot iets meer dan 200 miljoen en ligt tot en met oktober 8,3 % voor op vorig jaar, in waarde totaal 2,4 miljard. De snijbloemenexport steeg met 1,7% in oktober tot 570 miljoen en tot en met oktober met 3,3% tot 5,3 miljard.

De snijbloemenexport naar de Verenigde Staten zakte in oktober met 14% tot 22 miljoen. De cumulatieve toename liep voor dit jaar verder terug tot 4%. Net als in de afgelopen maanden bleef ook de snijbloemenexport naar Japan onder druk staan.

Trekpaarden export

De helft van de groei bij de potplantenexport is te danken aan Engeland, Italië en Rusland. Bij de snijbloemen ligt dit zelfs op ruim 75%. Deze drie landen tekenen met een toename van 227 miljoen tot en met oktober voor ruim 60% van de totale exportstijging.

Met name in Engeland en Italië neemt de concurrentie evenwel toe. De Engelse import van snijbloemen uit Midden- en Zuid-Amerika en Afrikaanse landen groeit. De samenstelling van gemengde boeketten vindt in toenemende mate in Engeland zelf plaats en niet meer in Nederland, als gevolg van het verschil in arbeidskosten. Tot en met oktober ligt de toename van de snijbloemenexport naar Engeland met 10% drie keer zo hoog als de gemiddelde stijging van 3% in Europa. De groeiverhouding ligt bij potplanten op hetzelfde niveau: Engeland nam tot en met oktober 21,9% meer af, terwijl de toename in Europa uitkwam op 7,3%. De totale stijging van de export op Engeland bedraagt bijna 12% en komt tot en met oktober uit op 1,2 miljard.

De exportgroei naar Italië ligt bijna op hetzelfde niveau: +11% tot 468 miljoen. Ook hier ligt de toename van de potplantenexport met 19% tot 178 miljoen structureel drie keer zo hoog als de stijging van de snijbloemenexport met 6% tot 257 miljoen. Nederlandse exporteurs signaleren in Italië evenwel een behoorlijke groei van de lokale productie, vooral in het voorjaar. Dit bemoeilijkt de concurrentiepositie en de cijfers bevestigen deze ontwikkeling. Tot en met juli lag de snijbloemenexport vanuit Nederland op een plus van 2%, om in de afgelopen drie maanden te klimmen tot een cumulatieve toename van 6%. Bij de Nederlandse export van pot- en tuinplanten stond de teller tot en met juli op 7% om dankzij forse groei daarna te stijgen tot 19%.
Ook in Rusland groeit de Nederlandse afzet van potplanten (+136% tot 31 miljoen) sneller dan die van de snijbloemen (+56% tot 100 miljoen). Deze groeicijfers brengen de totale export op Rusland tot en met oktober op een gemiddelde groei van 70%. Als deze ontwikkeling in de laatste maanden van 2001 doorzet, overstijgt de export dit jaar al het record van 1998 ruimschoots. Dit is een veel sneller herstel dan na de Roebelcrisis in augustus 1998 kon worden verwacht. Niettemin blijft de export naar Rusland volgens het Bedrijfschap het terrein voor specialisten

Meer informatie:
afdeling markt en economie, Jan Lanning of Marcel Rutten: Telefoon : (0297) 380090 of e-mail:
(jlanning@bloemengroothandel.com)
(m.rutten@bloemengroothandel.com)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie