Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VNO-NCW zeer tevreden met WTO akkoord

Datum nieuwsfeit: 15-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW zeer tevreden met WTO akkoord

VNO-NCW ZEER TEVREDEN MET WTO AKKOORD

Den Haag, 15 november 2001 VNO-NCW is zeer tevreden met het akkoord dat de WTO-leden gisteren in Doha bereikt hebben over de agenda van de nieuwe onderhandelingsronde. De meer dan 140 landen hebben zich daarbij verplicht om binnen drie jaar tot nadere afspraken te komen over een breed pakket aan onderwerpen. Tot op het laatste moment van de conferentie was de uitslag onzeker.

Het akkoord is van belang omdat het een impuls geeft aan de wereldeconomie, juist op een moment dat deze niet goed draait en behoefte heeft aan een stimulans. Verder onderstreept het akkoord de wil van de internationale gemeenschap om samen aan de oplossing van wereldproblemen te werken.

Het akkoord is voor het Nederlandse bedrijfsleven van belang omdat er afgesproken is:

- de markttoegang in andere landen te vergroten door tarieven en non-tarifaire belemmeringen te verlagen en door de dienstenhandel te bevorderen;

- de handel in landbouwproducten te liberaliseren;
- de rechtsregels van de WTO te verbeteren door over anti-dumping en over de procedures voor de slechting van handelsgeschillen te onderhandelen;

- voorlopig geen tarieven in te voeren op de handel in elektronische vorm geleverde producten (muziek, tekst, film).

Voorts is belangrijk dat is afgesproken een aantal maatregelen te nemen om ontwikkelingslanden meer bij de WTO te betrekken. Ook is na lange aarzeling van ontwikkelingslanden uiteindelijk besloten om nadere afspraken te maken over de verhouding tussen WTO-regels en regels in multilaterale milieu-akkoorden.

Een mijlpaal tijdens de conferentie was de toetreding van China en Taiwan tot de WTO. Daarmee heeft een van de belangrijkste economische zones in de wereld toegezegd de rechtsregels en disciplines van de WTO te zullen naleven.

Tot slot heeft de WTO-top een evenwichtige verklaring aangenomen over de mogelijkheden om uitzonderingen te maken op het patentrecht om te bereiken dat de armen in ontwikkelingslanden over noodzakelijke medicijnen kunnen beschikken.

VNO-NCW had graag gezien dat stevige afspraken zouden zijn gemaakt om ook over investeringen en de vereenvoudiging van douaneprocedures te gaan onderhandelen. Het algemene oordeel over het bereikte akkoord blijft echter duidelijk positief.

Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

15 nov 01 11:26

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie