Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Muziek-workshop voor Tweede-Kamerleden

Datum nieuwsfeit: 15-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NSGK

Muziek-workshop voor Tweede-Kamerleden

Muziek-workshop voor Tweede-Kamerleden

Donderdag 15 november zullen een aantal Tweede-Kamerleden deelnemen aan een muziek-workshop van muziekconsulente Marianne Wiersema. Doel van de workshop is de Kamerleden te doordringen van de noodzaak van goede muzieklessen in het speciaal onderwijs. De workshop vindt plaats in het kader van de opleiding Muziekconsulent Speciaal Onderwijs van het Conservatorium van Amsterdam, die wordt gefinancierd door de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).

Tijdens de workshop zullen de Kamerleden zelf ervaren hoe belangrijk muziekonderwijs is voor de ontwikkeling van kinderen met een handicap. Mevrouw Wiersema, tevens initiator en docent van de opleiding Muziekconsulent Speciaal Onderwijs, zal dat onder meer demonstreren door haar cursisten te laten deelnemen aan een 'rondedansje'. Wiersema: 'Het eenvoudige rondedansje laat goed zien hoe kinderen in de muziekles, al spelend, ongemerkt werken aan concentratievermogen, geheugen, zelfstandigheid, motoriek, luistervaardigheid, taal en rekenen.'

Juist bij kinderen met een handicap is muziekonderwijs een goed instrument om belangrijke vaardigheden te leren. Maar groepsleerkrachten in het speciaal onderwijs hebben veelal onvoldoende opleiding genoten op muziekgebied. Voor hen is de drempel vaak te hoog om in de klas te gaan zingen of instrumenten ter hand te nemen. En vakleerkrachten muziek hebben soms niet de pedagogische en didactische vaardigheden voor dit type onderwijs. Daardoor weten ze de ontwikkelingskansen van muziek maken niet te benutten.

De belangrijkste aanbeveling van Wiersema voor de Kamerleden zal dan ook zijn: muziekonderwijs een volwaardige plaats te geven in het beleid voor speciaal onderwijs, en daar voldoende budget voor vrij te maken. Het opleiden van docenten is dan een belangrijke eerste stap. Inmiddels is er vanuit particulier initiatief een goede, tweejarige opleiding opgezet voor muziekconsulenten in het speciaal onderwijs, die wordt gefinancierd door de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Maar deze private financiering is eindig, dus de overheid zal het stokje moeten overnemen. Onderwijs is immers een overheidstaak, en zou geen liefdadigheid moeten zijn.

De workshop zal plaatsvinden op donderdag 15 november van 13.00 tot 14.00 uur in het Tweede-Kamergebouw in Den Haag. Kamerleden die zich tot nu toe hebben opgegeven, zijn: mw. Barth (PvdA), mw. Lambrechts (D66), dhr. Splunter (VVD), mw. Ross-van Dorp (CDA), dhr. Slob (Christenunie) en mw. Belinfante (PvdA).

Informatie
Voor meer informatie over projecten van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind: dhr. M. Verburg, tel. 020-6791200, of www.nsgk.nl.
Voor inhoudelijke informatie over de workshop of over de opleiding Muziekconsulent Speciaal Onderwijs: mw. M. Wiersema, tel. 023-5472171 of 06-28547703.

12 nov 01 09:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie