Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: hoe leraren-in-opleiding leren

Datum nieuwsfeit: 15-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Hoe leraren-in-opleiding leren

Onderwijs is altijd in beweging. Fuserende scholen, nieuwe wetten, lerarentekorten en maatschappelijke veranderingen maken dat een leraar zich gedurende zijn hele carrière aan moet passen aan nieuwe omstandigheden. De praktijk is hiervoor natuurlijk van oudsher een goede leerschool, en ook binnen de lerarenopleidingen wordt er aandacht aan besteed. Maar voldoet dit? Worden aanstaande leraren voorbereid op levenslang leren? Wat kan er verbeterd worden? En is het eigenlijk wel mogelijk om de competenties die hiervoor nodig zijn aan te leren? Om deze vragen te kunnen beantwoorden moet je eerst weten hoe leraren-in-opleiding zelf leren. Onderwijskundige Ida Oosterheert brengt dit in haar proefschrift in kaart. Ze enquêteerde hiervoor studenten van 1e en 2e graads lerarenopleidingen en PABO studenten.

Oosterheert concludeert dat er vier manieren van leren onderwijzen zijn: overlevingsgericht, gesloten betekenisgericht, gesloten reproductief en open betekenisgericht. "Overlevingsgerichte studenten", legt Oosterheert uit, "vinden dat lesgeven ongeveer hetzelfde is als leren lesgeven. Ze vertonen stuurloos leergedrag en moeten aangezet worden tot vollediger leren door kleine opdrachten en directe feedback. Gesloten betekenisgerichte studenten zijn behalve op het direct verbeteren van hun lesgeven ook gericht op kennisconstructie. Dat lukt ze echter niet op eigen kracht, omdat ze hun eigen waarneming en het denken daarover niet vertrouwen. Ze hebben dus begeleiding nodig bij bewustwordingsprocessen. Gesloten reproductieve studenten verbeteren hun onderwijs vanuit hun bestaande referentiekader. Ze zijn niet gericht op kennisconstructie en zijn sterk selectief communicatief. Deze studenten hebben ondersteuning nodig bij het leren kritischer te staan ten opzichte van de eigen waarneming en opvattingen. Open betekenisgerichte studenten zijn zelfsturend en zichzelf ontwikkelend bezig met het verbeteren van hun lesgeven. Ze hebben een faciliterende leeromgeving nodig, waarin veel gecommuniceerd en lesgegeven kan worden en waarin ruimte is voor interessegestuurd leren." Volgens Oosterheert zouden lerarenopleiders in hun begeleiding moeten starten vanuit de bestaande manier van leren van studenten. "Deze begeleiding zou bij voorkeur moeten gaan in de richting van meer betekenisgerichtheid", aldus Oosterheert. ?ML

Ida Oosterheert (Harlingen, 1965) werkte ruim vijf jaar als lerares in het basisonderwijs. Van 1990-1994 studeerde ze onderwijskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Daarna werkte zij als onderwijskundig beleidsmedewerker aan de Hanzehogeschool Groningen, afdeling PABO en als junior onderzoeker bij de toenmalige sectie Toegepaste Onderwijskunde voor de Lerarenopleiding van de RUG. Oosterheert verrichtte haar promotieonderzoek bij het Universitair Centrum voor de Lerarenopleiding (UCLO) in Groningen. Momenteel werkt ze als docent/beleidsmedewerker bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, onderdeel van het Instituut voor Leraar en School te Nijmegen.

Datum en tijd

donderdag 15 november 14.15 uur

Promovenda

mw. I.E. Oosterheert, tel. (024)345 98 53, e-mail: (ida.oosterheert@ils.han.nl) (werk)

Proefschrift

How student teachers learn: a psychological perspective on knowledge construction in learning to teach

Promotores

prof.dr. J.J. Peters en prof.dr. J.D. Vermunt

Faculteit

psychologische, pedagogische en sociologische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie