Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GS Zuid-Holland achter fusie Binnenmaas en 's-Gravendeel

Datum nieuwsfeit: 15-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Zuid-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

15-11-2001

GS Zuid-Holland achter fusie Binnenmaas en 's-Gravendeel

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland steunen de fusieplannen van Binnenmaas en 's-Gravendeel. Beide gemeenteraden hebben zich onlangs hiervoor uitgesproken. GS hebben aan minister De Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) verzocht bij het parlement een wetsvoorstel in te dienen voor de vorming van de nieuwe gemeente Binnenmaas waarin 's-Gravendeel en Binnenmaas samengaan. Wel willen GS dat andere gemeenten in de Hoeksche Waard -als het procedureel kan en niet te lang duurt- de gelegenheid krijgen zich uit te spreken over een mogelijke aansluiting bij de combinatie Binnenmaas-'s-Gravendeel. Dit schrijven Gedeputeerde Staten aan de minister in hun Zienswijze op het Herindelingsadvies dat de gemeenteraden van Binnenmaas en 's-Gravendeel hebben vastgesteld.

De gemeenteraden van Binnenmaas en 's-Gravendeel hebben onlangs besloten dat zij samen verder willen gaan. GS steunen de voorgestelde samenvoeging, waardoor een nieuwe gemeente van 28.000 inwoners zal ontstaan.
Over de samenvoeging van méér gemeenten is in de Hoeksche Waard discussie, maar het is ongewis waar deze op zal uitkomen. Vooralsnog willen de meeste andere gemeenten in de Hoeksche Waard zich vooral richten op versterking van de intergemeentelijke samenwerking en minder of niet op schaalvergroting. De zes gemeenten hebben het IVA in Tilburg opdracht gegeven voor een onderzoek naar de mogelijkheden om hun samenwerking te intensiveren. De rapportage is binnenkort te verwachten. Daarna zullen de gemeenteraden zich er over uitspreken. GS willen de discussie 0ver een schaalvergroting van gemeenten in de Hoeksche Waard de komende tijd op de politieke agenda houden. Voorzover dat procedureel mogelijk is willen zij dat de andere gemeenten in de Hoeksche Waard de mogelijkheid krijgen zich aan te sluiten bij de combinatie Binnenmaas- 's-Gravendeel. Maar dat moet dan wel snel gebeuren. De kwetsbare positie van in het bijzonder 's-Gravendeel vraagt om besluitvorming op korte termijn, schrijven GS aan de minister.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie