Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herfkens: MVO betekent ook verantwoord belasting afdragen

Datum nieuwsfeit: 15-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken


PERSBERICHT NR. 130

EMBARGO TOT DONDERDAG 15 NOVEMBER 9.00 UUR

HERFKENS: MVO BETEKENT OOK VERANTWOORD BELASTING AFDRAGEN

Verantwoord ondernemen betekent ook verantwoord belasting afdragen, zo stelt minister Herfkens in haar toespraak op donderdag 15 november in het Kurhaus tijdens het congres over MaatschappelijkVerantwoord Ondernemen (MVO) in ontwikkelingslanden. Momenteel lopen ontwikkelingslanden zo'n 50 miljard dollar aan belastinginkomsten mis door onnodige belastingconcurrentie en - vrijstelling. Dat staat gelijk aan ongeveer de totale jaarlijkse internationale ontwikkelingshulp. Ontwikkelingslanden hebben het belastinggeld keihard nodig om de lasten en investeringen in onderwijs en gezondheidszorg te kunnen betalen. Ook pleit de minister voor meer aandacht voor concurrentiebevordering in ontwikkelingslanden zelf en het verlagen van de toetredingsdrempels tot de lokale markten. '' Helaas kunnen ontwikkelingslanden nu nog nauwelijks een vuist maken om internationale fusies tegen te houden die de fuserende bedrijven bijna een monopolie geven op de lokale markt.'' Belastingen en mededinging zijn onderwerpen die net zo belangrijk zijn als de aspecten mensenrechten, kinderarbeid, milieunormen en sociale activiteiten van ondernemingen, maar blijven helaas vaak onderbelicht in de discussie rondom MVO, aldus Herfkens. Dit terwijl het vaak om veel geld gaat voor de ontwikkelingslanden.

Naast een aantal concrete maatregelen en het beschikbaar stellen van middelen ter bevordering van MVO in ontwikkelingslanden, roept Herfkens het bedrijfsleven op door te gaan met het vrijwillig steeds meer eigen verantwoordelijkheid nemen. Om niet helemaal blind te varen op de goede wil van bedrijven zullen toezicht, monitoring en waar nodig zachte dwang van overheden, internationale organisaties en maatschappelijke bewegingen onmisbaar zijn in dit proces. Nederland zal de OESO-richtlijnen maatgevend maken binnen de uitgaven voor Ontwikkelingssamenwerking. Volgend jaar wordt een begin gemaakt maken met toetsing op specifieke MVO-criteria. Van bedrijven die gebruik wensen te maken van het export- en investeringsbevorderend instrumentarium wordt dan verlangd dat zij de richtlijnen onderschrijven.

In Nederland wordt voorts gewerkt aan een regeling om naast groen beleggen ook ethisch beleggen fiscaal aantrekkelijk te maken.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie