Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeenteraad benoemt leden Capelse rekenkamer

Datum nieuwsfeit: 15-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Capelle a/d IJssel
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Capelle a/d IJssel

Gemeenteraad benoemt leden Capelse rekenkamer

De heren drs. J.G.L. Benner en drs. J.M.M. Megens vormen samen met mw. drs. C. van Spronsen de eerste onafhankelijke rekenkamer van de gemeente Capelle aan den IJssel. De eerste taak van de rekenkamer wordt het opstellen van een onderzoeksprogramma. Dat programma wordt vervolgens ter goedkeuring aan de raad voorgelegd waarna de rekenkamer daadwerkelijk aan de slag kan.

Transparant bestuur
De gemeenteraad besloot eerder dit jaar tot instelling van een rekenkamer. Dat gebeurde vanuit een breed gedragen behoefte bij raad en college van burgemeester en wethouders om door een onafhankelijke instantie onderzoek te doen uitvoeren naar de effectiviteit en de doelmatigheid van de gemeente. Immers, van veel beleid is vooraf wel bepaald wat er van wordt verwacht, maar wat er dan uiteindelijk van terecht komt is minder duidelijk. Transparant bestuur veronderstelt dat ook dat goed wordt onderzocht en dat daarover in alle openheid wordt gerapporteerd.

Dualisering
Capelle loopt met het instellen van een rekenkamer voorop in de landelijke ontwikkelingen rond dualisering. Weliswaar is in het wetsontwerp dualisering in de Tweede Kamer de verplichting een rekenkamer in te stellen vervallen maar de basisgedachte, een raad die veel meer dan nu in een controlerende rol toeziet op het door het college van B&W uitgevoerde beleid, rechtvaardigt dat de raad ook het daartoe benodigde instrumentarium krijgt. De rekenkamer is daarvan een onderdeel. Het onderzoeksprogramma wordt door de raad bepaald in overleg met en op voorstel van de rekenkamer. Daarnaast mag de rekenkamer ook onderzoek op eigen initiatief doen. De rekenkamer rapporteert aan de raad. Voor het werk van de rekenkamer is een jaarlijks budget van 250.000,-
( 114.000,-) beschikbaar dat kan worden besteed aan het laten uitvoeren van onderzoek door ambtenaren van de gemeente of door deskundige derden.

De leden

· Dhr. drs. J.G.L. Benner werkt bij de Algemene Rekenkamer en houdt zich onder meer bezig met internationale activiteiten en het begeleiden van lokale rekenkamers.

· Mw. drs. C. van Spronsen heeft uiteenlopende managementfuncties binnen het openbaar bestuur bekleed en is, naast haar specialisatie op het gebied van HRM, breed georiënteerd op bestuurlijke aangelegenheden. Op dit moment is zij directeur a.i. van een regionale stichting voor Vluchtelingenwerk.

· Dhr. drs. J.M.M. Megens beschikt over ruime ervaring in het (internationale) bedrijfsleven. Tot voor kort bekleedde hij een directiefunctie bij Rabobank International. De heer Megens treedt op als voorzitter.

Hoe bereikbaar
De rekenkamer is bereikbaar via het secretariaat van de rekenkamer dat in handen is van Bestuurs- en ManagementOndersteuning, postbus 70, 2900 AB Capelle aan den IJssel. Telefoon 010-2848205, e-mail: (t.de.beer@capelleaandenijssel.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie