Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sluiting konijnenfokkerij geeist door Wakker Dier

Datum nieuwsfeit: 15-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Stichting Wakker Dier
Zoek soortgelijke berichten
Stichting Wakker Dier

Persbericht - SLUITING KONIJNENFOKKERIJ GEEIST 15 november 2001

Stichting Wakker Dier eist van B&W en de gemeenteraad van Barneveld een einde te maken aan de illegale konijnenhouderij aan de Esweg 12, in Barneveld. Op dit bedrijf worden jaarlijks een paar duizend konijnen vetgemest in krappe draadgazen kooien zonder vergunning.
Wakker Dier is verbaasd dat de gemeente, die al meer dan een jaar op de hoogte is van de wetsovertreding, nog niet heeft opgetreden. Vorig jaar is een vergunning door de gemeente afgegeven voor het bedrijf. Deze vergunning is echter door aanvechten van Wakker Dier en de Vereniging Milieu-offensief vernietigd. Uit de rechtszaak blijkt dat voor het illegale bedrijf ook geen legalisatie mogelijk is. Wakker Dier is dan ook van mening dat de gemeente zo snel mogelijk ervoor moet zorgen dat de betreffende veehouder stopt met het houden van konijnen. Desondanks heeft de gemeente onlangs een nieuwe ontwerpvergunning afgegeven. Wakker Dier heeft ook hiertegen een procedure gestart omdat hierin rechtelijke uitspraken volledig worden genegeerd. Stichting Wakker Dier en Vereniging Milieu-offensief wonnen eerder al meer dan honderd rechtszaken tegen uitbreidingen van bio-industriebedrijven in de gemeente Barneveld. Wakker Dier pleit daarnaast al jaren bij het landbouwministerie in Den Haag voor een verbod op de kooihuisvesting voor konijnen. In augustus gaf landbouwminister Brinkhorst na een actie van Wakker Dier aan binnenkort met wettelijke maatregelen te komen om de onaanvaardbare kooihuisvesting in de konijnensector te verbieden.

Konijnen vogelvrij
Dierenwelzijnseisen voor de konijnensector ontbreken nu nog in het geheel. In de praktijk komt het erop neer dat konijnen vogelvrij zijn. Het gevolg is dat een groot deel van de konijnen sterft voor de slachtleeftijd en dat voedsters (moederkonijnen) binnen een jaar worden afgevoerd vanwege pootontstekingen, ademhalingsproblemen en vruchtbaarheidsstoornissen. Het overgrote deel van de konijnen zit in draadgazen batterijkooien zonder stro. De hokken zijn zo krap dat ze niet languit kunnen liggen of rechtop kunnen staan. Hierdoor ontstaan rug-vergroeiingen. Om welzijnseisen af te dwingen startte Wakker Dier in augustus 3 rechtszaken welke nog lopen. Al in 1994 rapporteerde de Studiecommissie Intensieve Veehouderij 'dat de huisvesting van konijnen in de intensieve konijnenhouderij niet acceptabel is'. Ook in 1997 stelde de Raad voor Dieraangelegenheden (adviesorgaan LNV) dat het met het welzijn van konijnen slecht was gesteld. Zij kwam tot 11 maatregelen om het dierenwelzijn op een aanvaardbaar peil te krijgen. In dat jaar gaf landbouwminister van Aartsen in antwoord op kamervragen aan dat welzijnsmaatregelen voor de konijnenhouderij hoge prioriteit hadden en dat hij het advies van de Raad zou opvolgen. Maatregelen zijn echter uitgebleven. - einde persbericht - Voor meer informatie of beelden/ fotos van konijnen in batterijkooien (vrij voor gebruik) kunt u bellen met Sjoerd van de Wouw (juridisch beleidsmedewerker van Wakker Dier) tel.020-4638924 of 06-12247522

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie