Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grote golf aan bedrijfsoverdracht verwacht

Datum nieuwsfeit: 15-11-2001
Bron: Kamer van Koophandel
Zoek soortgelijke berichten
Kamer van Koophandel

Grote golf aan bedrijfsoverdracht verwacht

In de komende vijf jaar zijn maar liefst 90.000 ondernemers van plan het bijltje erbij neer te gooien en hun bedrijf over te dragen aan anderen of te beïndigen. Dit blijkt uit een NIPO-onderzoek, dat is gehouden in opdracht van de kamer van koophandel. Dat is een forse stijging vergeleken met cijfers van een soortgelijk NIPO-onderzoek vorig jaar. Toen bleef de teller steken op 63.000.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de markt van bedrijfsoverdracht buitengewoon ondoorzichtig is. Gerenommeerde marktpartijen als Rabobank, NOvAA, MKB-adviseurs en Diligence hebben daarom op initiatief van de kamer van koophandel de handen ineen geslagen. Ze hebben gezamenlijk een onafhankelijke marktplaats voor kopers en verkopers van bedrijven op internet gecreëerd: de Ondernemingsbeurs.

De golf van bedrijfsoverdrachten vindt zijn oorsprong in de naoorlogse geboortegolf. Uit het onderzoek blijkt, dat bij 60% van de verwachte bedrijfsoverdrachten de ondernemer ouder is dan 50 jaar. Op korte termijn ? dat wil zeggen binnen twee jaar ? verwachten ongeveer 39.000 ondernemers hun zaak van de hand te doen.

Ondoorzichtige markt
Bedrijfsoverdracht is een langdurige en ingewikkelde zaak. Uit het onderzoek blijkt echter dat van de ondernemers die hun bedrijf de komende twee jaar van de hand willen doen, slechts 50 % bezig is met de voorbereiding. Banken en accountants achten een voorbereidingstijd van vijf jaar wenselijk!
Het is ondernemers niet duidelijk tot wie ze zich moeten wenden voor advies, bemiddeling en ondersteuning bij de verkoop van het bedrijf: 36% sheeft geen idee bij welke organisatie ze moeten aankloppen als ze het bedrijf willen verkopen. Er is dan ook geen partij die een uitgebreid overzicht heeft van vraag en aanbod. De netwerken zijn te klein, waardoor de markt buitengewoon ondoorzichtig is. Doordat een aantal grote partijen nu samenwerkt in de Ondernemingsbeurs is het volume ontstaan dat nodig is voor een transparante markt.

Bedrijfsoverdracht via internet
De Ondernemingsbeurs is een marktplaats op internet. De kamer van koophandel beheert de site als onafhankelijke niet-commerciële partij. Bezoekers kunnen via www.kvk.nl (klik op Ondernemingsbeurs) gratis vraag- en aanbodprofielen van bedrijven bekijken. De bedrijven zijn in eerste instantie anoniem, omdat maar weinig bedrijven het bordje 'te koop' op hun deur willen hangen. Als de bezoeker een bedrijf interessant vindt, kan een intermediair worden ingeschakeld om het verdere (ver)koopproces te begeleiden.

Meer informatie over NIPO-onderzoek en Ondernemingsbeurs bij de Vereniging van de Kamers van Koophandel:
Jan Portegijs, VVK, tel. 0348-426275
Bij afwezigheid: Rob Vernooij, VVK, tel. 0348-426296

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie