Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PvdA wil opheldering rond drugsfeesten

Datum nieuwsfeit: 15-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Partij van de Arbeid
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PvdA wil opheldering rond drugsfeesten

11- 15, 2001 De PvdA-kamerleden Peter van Heemst en Thanasis Apostolou hebben het kabinet gevraagd om over een aantal kwesties met betrekking tot houseparty's opheldering te geven. Enkele kwalijke incidenten die zich recentelijk voordeden in de uitgaanswereld hebben tot grote opwinding geleid. Met name ernstige voorvallen in discotheek Fundustry in Zaanstad kregen veel aandacht. In een maand tijd zijn in de club twee feestgangers overleden aan de gevolgen van drugmisbruik. Naast drugsmisbruik zijn het ook overlast en wapenbezit die in Zaanstad tot veel opschudding hebben geleid.

PvdA-kamerlid van Heemst: `Wij zijn geschrokken van de toestanden die rond zulke houseparty's kunnen ontstaan. Feesten en dansen is natuurlijk prima, maar het pillengebruik loopt zo uit de hand dat er doden zijn gevallen en gedurende de vroege ochtenduren rijden rond Fundustry de ambulances af en aan. Ook moet er veel politie worden ingezet om te controleren op wapenbezit en de handel in pillen. Ook moet er opgetreden worden tegen racisme. We kunnen niet alle party's over een kam scheren, maar er zitten er een paar tussen waar een dubieus publiek komt, dat er vreemde ideeën en praktijken op nahoudt. Dit betekent een enorme belasting voor de overheidsdiensten en het is de vraag of dat iedere keer opnieuw is op te brengen.'

De Tweede Kamer heeft de ministers van Justitie en Volksgezondheid gevraagd om over een aantal kwesties met betrekking tot houseparty's opheldering te verschaffen. Van Heemst: `We willen weten of de burgemeester voldoende juridische mogelijkheden heeft om tegen excessen op te treden, bijvoorbeeld door party's, als het niet anders kan, helemaal te verbieden. Ook vragen we ons af of er landelijk voldoende informatie beschikbaar is over incidenten die zich bij party's voordoen, zodat we er zeker van zijn dat niet iedereen hetzelfde wiel aan het uitvinden is. Uit oogpunt van volksgezondheid is het nodig dat nieuwe stoffen snel onder de werking van de Opiumwet kunnen worden gebracht zodat politie en justitie niet iedere keer achter de chemische uitvinders aanhollen die iedere keer nieuwe stoffen uitvinden die buiten de wettelijke regels vallen.' Met deze informatie in de hand zal PvdA-kamerlid Thanasis Apostolou begin december het debat gaan voeren over de vraag of we voldoende stevig kunnen optreden tegen de excessen die zich rond deze feesten kunnen voordoen.

Partij van de Arbeid

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie