Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Record Belgische Trekpaardhengsten op Groothandelsmarkt Gent

Datum nieuwsfeit: 16-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

2 4 / 1 1 / 2 0 0 1 : E e n r e c o r d a a n t a l B e l g i s c h e T r e k p a a r d h e n g s t e n o p d e G r o o t h a n d e l s m a r k t (16/11/2001)

Het wordt stilaan een traditie dat de centrale hengstenkeuring voor het Belgisch Trekpaard plaatsvindt op de groothandelsmarkt in Gent. Deze plaats biedt immers niets dan voordelen : bereikbaarheid, ruimte, onderdak, parkeergelegenheid en de logistieke medewerking van de diensten van de Stad Gent.

De Centrale Hengstenkeuring zal bepalen welke hengsten zullen worden aanvaard voor de dekdienst van het seizoen 2002. Officiële juryleden van het stamboek van het Belgisch Trekpaard zullen de hengsten volgens strenge criteria selecteren voor de verdere fokkerij van ons typisch Belgisch trekpaardenras. Hier zullen dus de vaderdieren worden gekozen.

Dit jaar wordt een record verpulverd wat het aantal inschrijvingen betreft. Niet minder dan 61 tweejarige hengsten werden opgegeven voor keuring. Zij stammen van 28 verschillende hengsten af en vertegenwoordigen alle gangbare kleuren met 34 bruinschimmels, 8 blauwschimmels, 7 bruinen, 5 vossen, 6 zwarten en één vosschimmel.

Deze jonge dieren worden voor de allereerste keer voorgesteld en zij worden uiteraard zeer kritisch bekeken, eerst op veterinair vlak voor wat de eventueel merkbare gebreken betreft, voor hun uiterlijk en type, alsook hun bewegingen in stap en draf. De selectie is streng, waardoor we mogen verwachten dat amper een derde van deze hengsten uiteindelijk zullen overblijven. Deze zullen daarna eerst nog een volledig medische keuring moeten ondergaan alvorens definitief te kunnen worden goedgekeurd.

Er werden eveneens 31 hengsten van 3 jaar opgegeven waarvan er negen hengsten nooit eerder werden gekeurd, 18 vierjarige hengsten waarvan één nooit eerder aangeboden werd en 14 vijfjarige hengsten. Voor deze hengsten tot en met vijf jaar is er keuring en prijskamp, zij worden na keuring door de jury geklasseerd volgens hun behaalde punten.

Daarenboven worden nog 23 hengsten aangeboden van 6 jaar en ouder, waarvoor enkel de (her)keuring is voorzien.

De catalogus vermeldt ook nog 5 keurhengsten die een lot afstammelingen hebben, voorgesteld op de officiële provinciale merrieprijskampen, evenals 12 administratief gekeurde hengsten die zich niet meer dienen voor te stellen omdat zij door hun prestaties in de fokkerij voor het leven gekeurd zijn.

De keuring begint om 9 uur en zal tot omstreeks 17 uur zonder onderbreking plaatsvinden. Het belooft alweer een drukke en spannende dag te worden, zowel voor de juryleden als voor de eigenaars van de hengsten, maar ook voor het publiek, dat telkens weer in grote getallen aanwezig is. Het is dan ook geen alledaags gezicht : stevige, massieve kolossen, tot in de puntjes verzorgd en getoiletteerd, tonen zich van hun beste zijde. Dat is telkens weer een indrukwekkend spektakel, dat trekpaardenliefhebbers niet onberoerd laat. Het is voor de merriehouders ook de perfecte gelegenheid om alle hengsten samen te zien en zo het vaderdier uit te kiezen dat het best bij hun merrie past.

De groothandelsmarkt is volledig overdekt, wij hoeven dus geen regenweer te vrezen. Wel is het aan te raden zich warm te kleden.

Voor een hapje of een warm of koel drankje wordt eveneens gezorgd.

Voor verdere inlichtingen kan men terecht op het secretariaat van het stamboek op het telefoonnummer (02)215 93 48 of bij het Stadsbedrijf de Markten en Foren van Gent, tel. (09)221 45 28.

Informatie

Stadsbedrijf De Markten en Foren van Gent, Ottergemsesteenweg Zuid 800, 9000 Gent, tel. (09)221 45 28, fax (09)221 68 40, e-mail markten&(foren@gent.be)

Bevoegd

de heer Daniël Termont, schepen van de Haven, Economie en Feestelijkheden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie