Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tekst interview met Wim Kok op Radio 1, 23.07 uur

Datum nieuwsfeit: 16-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken


1red10225
16-11-2001, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT KOK NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE

MINISTERRAAD OVER HET NAJAARSOVERLEG, EN OVER DE
INTERNATIONALE COALITIE TEGEN HET TERRORISME

NAJAARSOVERLEG

GREYN:
Ik aarzel of ik er over moet beginnen want gisteren bij het najaarsoverleg bleken de werknemersbonden ineens erg voor loonmatiging te zijn. Ik vroeg me af of het kabinet daar eigenlijk een rol bij heeft gespeeld?

KOK:
Nou, niet persé in die zin dat we ze tot dat standpunt hebben gebracht, want de werknemersorganisaties hebben hun eigen verantwoordelijkheid. We hebben natuurlijk wel nog eens heel goed de sociaal-economische situatie, besproken, de vooruitzichten internationaal en ook aantal nationale componenten daarbinnen. En dan is de conclusie geen andere dan dat we zonder in paniek te geraken dat we natuurlijk heel bezorgd zijn over waar we nu staan. Bezorgd met name ook over de verdere ontwikkeling van de werkgelegenheid. We hebben jarenlang nu hoogconjunctuur gehad, zelfs een overspannen arbeidsmarkt. Maar je ziet nu toch alleen al van dit jaar op volgend jaar een stijging van de werkloosheid van zo'n 55.000 of daaromtrent. En de onderliggende trend die wijzen in de richting van een verdere erosie van het draagvlak onder duurzame werkgelegenheid.

GREYN:
Nou heeft De Waal van het FNV gisteren ruiterlijk erkent dat de lonen echt matig moeten zijn. Maar toch kwam u na afloop ineens bij de persconferentie, terwijl dat toch niet echt gebruikelijk is, nog eens uitleggen wat u zelf vindt. Was u er niet helemaal gerust op?

KOK:
Het ging helemaal niet in het bijzonder naar de heer De Waal. Het gaat eigenlijk naar alle betrokkenen toe want ook werkgevers moeten natuurlijk begrijpen dat ze hun verantwoordelijkheid hier hebben. En bovendien moeten we wel weten dat het hele beeld gedifferentieerd is. Er zijn natuurlijk CAO's voor bedrijven die nog goed doen. In andere sectoren is het een beetje kwakkelen geblazen. En de reden waarom ik daar samen met minister Vermeend ben meegekomen naar de afsluitende persconferentie had vooral betrekking op het feit dat het toch goed is op een belangrijk moment vanuit het kabinet, ook vanuit de hoofdverantwoordelijkheid binnen het kabinet, ook een beetje richting te geven en een klein beetje sturing met elkaar. Dat werd ook op prijs gesteld. Dat is ook nodig, het is echt nodig, zonder dat we nu de schrik zodanig in de benen krijgen dat we in paniek raken. Maar dat we wel beseffen in Nederland dat we datgene wat zorgvuldig is opgebouwd in achterliggende jaren beter in stand kunnen houden, meer daarvan kunnen bewaren de komende jaren als we echt zorgen voor een beheerste en verantwoorde kostenontwikkeling. Zonder daarbij met één maat te meten, zonder te zeggen dat het dus voor iedere bedrijfstak hetzelfde is. Dat ligt divers. Als we nu demoed niet hebben om die keuze te maken, dan zullen we daar morgen en overmorgen onnodig te veel spijt van hebben.

INTERNATIONALE COALITIE TEGEN HET TERRORISME

GREYN:
Nou was u daar wel prominent aanwezig, bij het kamerdebat gisteren over de Nederlandse inzet eventueel in Afghanistan niet. Waarom was dat nou eigenlijk, want daar waren wat vraagtekens bij?

KOK:
Nou de Kamer had besloten om dit debat vanuit de kamercommissies voor Defensie en Buitenlandse Zaken met de beide ondertekenaars van de brief te doen: de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken. Het is niet gebruikelijk dat een minister-president komt als hij niet wordt gevraagd.

GREYN:
U weet wat ik ga zeggen, want bij meneer Blair hield u er zich ook niet echt aan want toen bent u ook gewoon gegaan.

KOK:
Daar was natuurlijk sprake van een hinderlijke afwezigheid van Nederland. Er dreigde daar een bijeenkomst plaats te vinden waar gewoon de stoel van Nederland niet zou zijn bezet omdat men even niet aan ons leek te hebben gedacht. Hier in het parlement gisteren was de stoel van de regering wel bezet. Wat heet, er waren twee stoelen bezet: zowel De Grave als Van Aartsen waren daar om namens het kabinet de Kamer te woord te staan. Dus Nederland was op regeringsniveau gisteren goed aanwezig.

GREYN:
Ik heb het een beetje vergeleken met Kosovo. Toen wij daaraan mee gingen doen, toen was u wel aanwezig in de Kamer. Gisteren ging het toch om de belangrijke vraag: "Gaat Nederland nou meedoen en vindt de Kamer dat goed?"

KOK:
Ik heb de afgelopen maanden op een groot aantal gelegenheden ook in plenaire debatten in de Kamer een nadrukkelijke rol gespeeld. Denkt u niet alleen aan de Algemene Beschouwingen maar ook enkele weken erna, 9 oktober, een groot plenair debat. Het besluit van vorige week was belangrijk. Ook zoals dat gisteren in de Kamer werd besproken. Het betekent natuurlijk niet dat dat besluit onmiddellijk tot een militaire aanwezigheid daar leidt. Maar de Amerikanen kunnen gebruik maken van ons `ja' op hun verzoek. Het zou me dus niets verbaasd hebben als de Kamer mij had uitgenodigd, maar nu men dat niet deed, vond ik het ook een beetje overdone om te zeggen: "Sorry, mijn beide collega-ministers kunnen niet komen zonder dat ik daar bij ben." Dat is een beetje overdadig vanuit de regering gezien.

GREYN:
Nou kreeg u gisteren een ruime meerderheid in de Kamer. Uw collega in Duitsland heeft het vandaag met een wel erg krappe meerderheid gedaan.KOK:
Dat is niet waar. De meerderheid van Schröder bestrijkt bijna het hele parlement. Alleen zijn probleem is dat hij een rood-groene coalitie leidt die als combinatie maar een hele kleine meerderheid binnen de Bondsdag heeft. En hij wilde dus nu echt boter bij de vis, hij wilde zekerheid hebben dat ook binnen die krappe meerderheid van rood-groen er toch nog een onvermijdelijke krappe meerderheid ook als regeringsfracties zijn voorstel tot militaire bijstand steunde.

GREYN:
Hij heeft er zelf een hele politieke move van gemaakt. Uiteindelijk had hij maar drie stemmen over. Want de andere partijen, die eigenlijk voor waren, die stemden om die reden tegen omdat Schröder er juist een zaak van maakte van: `Als jullie niet meedoen dan stop ik ermee.'

KOK:
Maar ik geloof dat u nou twee dingen met elkaar verward. De steun voor de militaire bijstand vanuit Duitsland die is, net als in Nederland, in de Duitse Bondsdag bijna kamerbreed. De CDU/CSU en FDP geven voluit steun aan het uitzenden van militairen door de Duitse Bondsrepubliek naar Afghanistan.

GREYN:
Zeker, maar hij had hard kunnen vallen vandaag.

KOK:
Maar op het moment dat de vertrouwensvraag wordt gesteld, dat is als de Bondskanselier in dit geval naar zijn Bondsdag, parlement gaat en zegt: "Nu stel ik de vertrouwensvraag," dan haken op die vertrouwensvraag natuurlijk die oppositiepartijen af. Dus dan moet hij het van zijn eigen combinatie hebben.

GREYN:
Ik wil maar zeggen, het had ook helemaal mis kunnen gaan. Dan had u met een partner gezeten die helemaal vleugellam was. Ik neem aan dat dat voor de internationale coalitie tegen het terrorisme ook buitengewoon vervelend was geweest qua signaal.

KOK:
Ik denk dat Schröder in dat eventuele geval, wat dus nu zich niet heeft voorgedaan, dat hij dan zou hebben gezegd: "Ik heb nog steeds een brede steun voor militaire deelname. De steun van de meerderheid binnen de rood-groene coalitie is mij ontvallen. Ik moet nu nieuwe verkiezingen uitschrijven." En dan zou er inderdaad een spannende verkiezingen in februari zijn geweest in de Duitse Bondsrepubliek.

GREYN:
Kortom, u heeft zich er niet echt zorgen om gemaakt of dat wel goed zou komen?

KOK:
Nou, het is een pikant moment. Hij heeft echt natuurlijk een grote gok genomen en heeft gewonnen. Hij heeft de zaak erg onder druk gezet om goede redenen op zichzelf. Maar dat zijn afwegingen uiteraard in de politiek constellatie...GREYN:
Hoog spel.

KOK:
Hoog spel inderdaad. Maar het was ook nodig omdat hij zegt: "Als ik Bondskanselier ben en ik moet handelingsbekwaamheid hebben op het buitenlandse politieke terrein, in dit geval via het ter beschikking stellen van militairen aan Amerikaanse acties" ­ wat uniek is natuurlijk sinds de Tweede Wereldoorlog ook gezien het Nazi-verleden enzovoorts ­ "dan moet ik niet alleen van de oppositie afhankelijk zijn, maar moet ik het ook binnen mijn eigen coalitie in voldoende mate kunnen redden." Dat begon te wankelen. Dat heeft hij doorgezet en gewonnen. Dat betekent dat zijn coalitie overleeft en dat ook tegelijkertijd ook de Duitse rol in de coalitie onveranderd krachtig en constructief blijft, wat goed is ook voor Nederland.

GREYN:
Gaat u hem ook bellen of niet?

KOK:
Niet persé nu bellen maar als ik hem binnenkort zie zal ik hem natuurlijk daarbij feliciteren en ook weer eens over terug praten.
(Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, GB)reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...