Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: aspecten van botontkalking bij darmziekten

Datum nieuwsfeit: 16-11-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


Promotie drs. E.J. Schoon
in de Faculteit der Geneeskunde.
Osteoporosis in Inflammatory Bowel Disease.
Promotor: Prof.dr. R.W. Stockbrügger; Co-promotores: dr. R.J.M. Brummer; dr. M.G.V.M. Russel
Vrijdag 16 november, 12.00 uur

Dit proefschrift beschrijft aspecten van botontkalking (osteoporose) die optreden bij chronische inflammatoire darmziekten (IBD: ziekte van Crohn en colitis ulcerosa). Deze ziekten komen in Nederland relatief veel voor. Er wordt vastgesteld dat bij deze patiënten op jonge leeftijd al relatief vaak osteoporose voorkomt; evenveel bij mannen als bij vrouwen en met name bij de ziekte van Crohn. In een groot Europees onderzoek dat hier wordt beschreven varieert het bestaan van wervelfracturen van 6% bij jonge vrouwen tot 43% na de menopauze. Klinische risicofactoren hebben een slechte voorspellende waarde, daarom moet er een lage drempel zijn bij deze patiënten om de botdichtheid te meten met een DEXA, hetgeen een niet belastend onderzoek is. Omdat op het moment van het vaststellen van de diagnose IBD er in het algemeen een normale botmassa wordt gevonden, bestaat de mogelijkheid om deze complicatie te voorkomen.

Noot voor de pers

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612. Mailto:pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie