Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: methode ter versterking lichtgewicht metalen

Datum nieuwsfeit: 16-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Mooie methode ter versterking oppervlak lichtgewicht metalen

De beperkte slijtvastheid en hardheid van lichtgewicht materialen, zoals aluminium en titaan, vormen een ernstige belemmering voor het technisch gebruik. Arjan Vreeling ontwikkelde een belangrijk verbeterde methode om via een slimme truc met een laser de oppervlaktelaag te versterken door harde keramische deeltjes te injecteren. In deze methode smelt de laserbundel van een 2 kWatt laser lokaal het oppervlak. Tegelijkertijd worden keramische deeltjes in het smeltbad geïnjecteerd. Na passage van de laserbundel stolt het metaal en zijn de deeltjes gevangen in de bovenste laag. Vreeling testte deze methode op twee materiaalsystemen, namelijk siliciumcarbide deeltjes in aluminium en wolfraamcarbide deeltjes in een titaanlegering. Bij de injectie van siliciumcarbide deeltjes bleek de oxidelaag op het aluminium smeltbad een barrière voor de deeltjes te vormen. Dit probleem loste Vreeling op door het substraat extra voor te verwarmen, zodat de temperatuur van het smeltbad iets hoger wordt, en de oxidelaag wordt opgelost. Verder onderzocht hij met behulp van verschillende elektronenmicroscopen zeer gedetailleerd de microstructuur van de gemaakte deklagen. Een erg interessante en belangrijke conclusie hieruit is dat tijdens het laserproces de deeltjes reageren met het vloeibare metaal waarbij reactieproducten in de deklagen ontstaan. De reactieproducten zijn aanwezig als een mantel om de geïnjecteerde deeltjes maar ook als aparte fasen tussen de deeltjes. De kristaloriëntatie van de reactielagen hangt af van de preferentiële groeirichting van het reactieproduct en de oriëntatie van de deeltjes. Dit duidt op een interactie tussen de deeltjes en de metalen matrix, wat de binding positief beïnvloedt. Tijdens in-situ trekproeven in een elektronenmicroscoop bleek dat scheurvorming bepaald wordt door de reactieproducten. /FC

Ir. Arjan Vreeling (Hardinxveld-Giessendam, 1973) studeerde technische natuurkunde aan de RUG, waar hij vervolgens bij de afdeling Materiaalkunde van de vakgroep Technische Natuurkunde zijn promotieonderzoek verrichtte. Na zijn promotie gaat hij als experimenteel materiaalkundige werken bij de Nucleair Research and Consultancy Groep in Petten werken.

Datum en tijd

vrijdag 16 november 2001, 16.00 uur

Promovendus

J.A. Vreeling, tel. (050)363 47 28, fax (050)363 48 81, e-mail: (j.a.vreeling@phys.rug.nl) (werk)

Proefschrift

Laser melt injection of ceramic particles in metals

Promotor

prof.dr. J.Th.M. de Hosson

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie