Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Studie mogelijkheden fietsverbinding Nieuwegein - Houten

Datum nieuwsfeit: 16-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Nieuwegein
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nieuwegein

Studie naar mogelijkheden fietsverbinding Nieuwegein - Houten van start
In het fietsplan van het BRU (Bestuur Regio Utrecht) is een verbetering van de fietsverbinding tussen Houten en Nieuwegein opgenomen. Herstel van deze verbinding is al langere tijd een wens zonder dat is onderzocht of de verbinding voldoende gebruikt zal gaan worden. BRU en de gemeenten Nieuwegein, Houten en Vianen hebben nu besloten een studie uit te voeren.

Doel van de studie is inzicht krijgen in de meest geschikte oplossing ter verbetering van de fietsverbinding Houten - Nieuwegein. Als uit de modelstudie blijkt dat er één of meer kansrijke verbindingen zijn dan is het van belang inzicht te krijgen in de uitvoerbaarheid van de diverse varianten. Verwacht mag worden dat partijen dan een vervolg zullen geven aan de studie.

Momenteel is er maar één echte verbinding aanwezig tussen Houten en Nieuwegein: de route via de Utrechtseweg (N409) en Laagravenseweg (N408). Andere routes zijn er wel maar hebben een hoge omrij-factor en zijn recreatief van karakter. Voor het dagelijks fietsverkeer zijn de andere routes geen echt alternatief.

Met behulp van het Verkeersmodel Regio Utrecht worden de varianten doorgerekend op hun potentiële vervoerwaarde. Dan worden op modelniveau een aantal verbindingen bekeken. Het model rekent vervolgens door hoeveel fietsers van deze verbindingen gebruik zullen gaan maken. Hierbij is nog niet van belang waar de verbinding exact ligt, hoe die is vormgegeven of wat de kosten zijn.

In het overleg tussen de gemeenten en BRU zijn drie hoofdvarianten opgesteld. Het betreft:

Route via brug over Plofsluis (variant 1)

Route via A27 en aansluiting Het Klooster (variant 2)

Route via brug over Amsterdam-Rijnkanaal (ARK) en Elpad (variant 3)

Variant 1
Vanuit Houten zou deze route lopen via de Heemsteedseweg langs het ARK. Ter hoogte van de Plofsluis zou een nieuwe brug gebouwd moeten worden aansluitend op de Overeindsebrug in Nieuwegein. Het vervolg van de route kan lopen via de Structuurbaan verder Nieuwegein in. Ter hoogte van de Plettenburgerbaan dient een verkeersveilige kruising te worden gemaakt.

Variant 2
Vanuit Houten zou deze route lopen via de Heemsteedseweg en aangehechte fietsbrug aan de bestaande brug van rijksweg A27. Via een nieuw aan te leggen fietsroute kan aangesloten worden bij de aansluiting het Klooster richting Nieuwegein. Ook kan vanuit hier een doortrekking van de route via een aan te hechten fietsbrug naar Vianen plaatsvinden.

Variant 3
In aansluiting op de fietsstructuur Houten-Zuid kan een radiale route aangelegd worden richting Amsterdam Rijn Kanaal (ARK). Ter hoogte van het Elpad dient een brug gebouwd te worden. Het vervolg van de route zou via twee mogelijkheden kunnen: opwaarderen Elpad en via Waalseweg en Achterweg richting Nieuwegein (variant 3a) of via de op te waarderen Kanaaldijk-Zuid richting Nieuwegein (variant 3b). Binnen subvariant 3b zou het ook mogelijk zijn om aan te sluiten op een nieuw aan te leggen fietsroute richting het Klooster (combinatie met variant 2). Opgemerkt wordt dat variant 3a een hoog recreatief karakter kent.


---

Invoerdatum 16-11-2001

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie