Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen over Europa en Afghanistan

Datum nieuwsfeit: 16-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten


---

Kamervragen en antwoorden
---

Bijeenkomst van vier ministers van Defensie inzake Europa en Afghanistan

15-11-2001

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op vragen van het lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal de heer A. Harrewijn inzake een bijeenkomst van vier ministers van Defensie inzake Europa en Afghanistan.

1 Hebben de ministers van Defensie van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië aanstaande vrijdag een geheime bijeenkomst in Petersberg bij Bonn over de coördinatie van de Europese opstelling inzake militaire acties in Afghanistan? (Der Spiegel, 12 november jl.)

2 Wat vindt u van deze nieuwe «kopgroep» binnen de EU inzake het Buitenlands- en Veiligheidsbeleid van Europa?

3 Als de selectie van landen mede ingegeven is door hun voorgenomen militaire bijdragen ten behoeve van de strijd tegen het terrorisme, hoe beziet u dan het feit dat Nederland niet uitgenodigd is in het licht van de mogelijke Nederlandse militaire bijdrage als voorgesteld in brief van 9 november 2001? (Kamerstuk 27 925, nr. 24)

4 Kunt u deze vragen beantwoorden vóór het Kamerdebat van aanstaande donderdag inzake Afghanistan?

1 t/m 4. Voor morgen, 16 november, was een bijeenkomst voorzien in Bonn van de bewindspersonen van landen die zijn betrokken bij het Europese materieelsamenwerkingsorgaan Occar. Van Duitse zijde is vervolgens het initiatief genomen om bewindspersonen en hun delegaties te vragen aansluitend te spreken over de situatie in Afghanistan. Anders dan in vraag 3 wordt gesteld, zou ook Nederland, hoewel nog niet formeel toegetreden tot Occar, hier zijn vertegenwoordigd. Een 'geheime bijeenkomst' of een 'nieuwe kopgroep' binnen de EU zijn niet aan de orde. Gezien het belangrijke debat, morgen, in de Bondsdag over het besluit van de Bondsregering om Duitse eenheden beschikbaar te stellen voor de internationale bestrijding van het terrorisme, heeft Duitsland de beide bijeenkomsten in Bonn afgelast. De Duitse minister van Defensie, Scharping, heeft mij hiervan gisteren schriftelijk op de hoogte gebracht.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

Mr. F.H.G. de Grave

Nieuws Ministerie van Defensie


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie