Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geen plaquettes op rijksmonumenten Breda

Datum nieuwsfeit: 16-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

16-11-2001

Geen plaquettes op rijksmonumenten
De commissie Welstand, Architectuur en Monumenten en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg hebben geadviseerd geen plaquettes aan te brengen op de rijksmonumenten. Stadssociëteit De Gouden Cirkel wilde ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad zes van deze plaquettes aanbieden aan het stadsbestuur. De plaquettes geven informatie over de Vrede van Breda.

Argumenten om geen plaquettes aan te brengen zijn dat het straatbeeld in het algemeen en de diverse gebouwen in het bijzonder al te vaak te lijden hebben onder grote aantallen reclame-uitingen. Hoewel de gemeente Breda zeer verheugd is over het initiatief van Stadssociëteit De Gouden Cirkel, betreurt zij het dat zij niet in kan gaan op dit genereuze aanbod.

De plaquettes zouden worden aangebracht op rijksmonumenten. Hiervoor is een vergunning van burgemeester en wethouders van Breda nodig. Of burgemeester en wethouders een vergunning afgeven, is afhankelijk van de gevraagde adviezen van de commissie Welstand, Architectuur en Monumenten en van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Zowel de commissie Welstand, Architectuur en Monumenten als de Rijksdienst voor de Monumentenzorg zijn van mening dat reclame-uitingen, informatiepanelen, belettering en andersoortige kleinschalige elementen stuk voor stuk een verstoring opleveren van het historische beeld. Juist op detailniveau is het van groot belang om zorgvuldig met monumenten om te gaan.

De kans bestaat, dat door het aanbrengen van de voorgestelde plaquettes een sterke precedentwerking ontstaat, wat weer kan leiden tot een oncontroleerbare wildgroei of een stroom van vergelijkbare aanvragen of initiatieven.
In overleg met Stadssociëteit De Gouden Cirkel zal worden gezocht naar een andere manier om aandacht te vestigen op de Vrede van Breda.

Breda, 16 november 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie