Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nota integriteit financiËle sector en terrorismebestrijding

Datum nieuwsfeit: 16-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht Ministerraad
16 november 2001

NOTA INTEGRITEIT FINANCIËLE SECTOR EN TERRORISMEBESTRIJDING

De ministerraad heeft op voorstel van minister Zalm van Financiën en minister Korthals van Justitie ingestemd met de nota "Integriteit financiële sector en terrorismebestrijding". De verbetering van de effectiviteit van antiwitwas-wetgeving, verbetering van onderlinge informatie-uitwisseling en de versterking van de strafrechtelijke handhavingsketen zijn hoofdpunten uit deze nota. De nota is een nadere uitwerking van het actieplan Terrorismebestrijding van 5 oktober j.l.

Het traceren van de relatie tussen financieringsstromen en terroristische activiteiten is belangrijk voor de bestrijding van terrorisme. Het afsnijden van de financiële voeding van terrorisme en het via financiële kanalen opsporen van terroristische activiteiten vereist een geïntegreerde aanpak.. In de nota worden drie uitgangspunten geformuleerd. Het eerste uitgangspunt voor een effectieve aanpak is systematische ontsluiting van de financiële stromen. Daarin moet een adequate financiële toezichtwetgeving voorzien. Dit uitgangspunt behelst niet alleen de bestrijding van terrorisme, maar komt ook voort uit de doelstellingen van financieel toezicht, zoals de bescherming van de belangen van consumenten, de werking van financiële markten en de integriteit van de financiële sector. Het kabinet stelt een versterking voor van het toezicht op money transfers, trustmaatschappijen en financieringsmaatschappijen. Verder wordt de Wet melding ongebruikelijke transacties verscherpt en wordt integriteit een expliciete toezichtdoelstelling. Het tweede uitgangspunt is uitbreiding van wet- en regelgeving om informatie die uit financiële stromen beschikbaar komt op een goede manier te kunnen gebruiken voor de opsporing en vervolging van terrorisme. Internationale coördinatie van witwaspraktijken en het bevriezen van tegoeden komen hier ook aan de orde. In de derde plaats worden voorstellen gedaan voor versterking van handhaving en uitvoering van wet- en regelgeving. Het gaat hierbij onder andere om versterking van de FIOD-ECD en het Openbaar Ministerie voor het financieel rechercheren en de versterking van de strafrechtelijke handhavingsketen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd de nota "Integriteit financiële sector en terrorismebestrijding" aan de Tweede Kamer aan te bieden.

RVD, 16.11.01reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie