Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kinderalimentatie stimulans in voorzien eigen inkomen

Datum nieuwsfeit: 16-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

16 november 2001 Nr. 01/186

Uitblijven kinderalimentatie belemmering voor alleenstaande ouders om in eigen inkomen te voorzien

Alleenstaande ouders (meestal moeders) doen na hun scheiding vaak een groter beroep op de bijstand, omdat zij geen kinderalimentatie ontvangen. Goed geregelde kinderalimentatie maakt het voor alleenstaande ouders in de bijstand financieel aantrekkelijker om een deeltijdbaan te aanvaarden.

Dit blijkt uit het onderzoek 'Alleenstaande ouders, het combinatiescenario en kinderalimentatie' van Bureau Jehoel-Gijsbers en de Stichting Economisch Onderzoek. Staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft deze 'quick-scan' mede namens minister Vermeend en staatssecretaris Kalsbeek van Justitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Eén van de conclusies van het onderzoek is dat verdere studie nodig is. In haar brief geeft staatssecretaris Verstand aan dat mede naar aanleiding van de resultaten een interdepartementaal onderzoek naar het alimentatiebeleid van start is gegaan. Hierin wordt nagegaan in welke mate de financiële last van de echtscheiding en de verzorging van de kinderen in onevenredige mate bij de verzorgende ouder terechtkomt en in hoeverre dat leidt tot grotere uitgaven voor de bijstand. Ook zullen in het onderzoek verschillende voorstellen ter verbetering in beeld worden gebracht. Het onderzoek zal in het voorjaar van 2002 gereed zijn.

Slechts 8 procent van de alleenstaande ouders in de bijstand blijkt volgens de 'quick-scan' kinderalimentatie te ontvangen. Ter vergelijking: van de alleenstaande ouders die een baan hebben en geen bijstandsuitkering ontvangen, krijgt 44 procent kinderalimentatie. Met name ouders die nooit getrouwd waren of samenwoonden, regelen geen kinderalimentatie.

Voor alleenstaande ouders die kinderalimentatie ontvangen, is het aanvaarden van een kleinere deeltijdbaan eerder financieel aantrekkelijk dan voor alleenstaande ouders zonder kinderalimentatie. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat voor een alleenstaande ouder met 700 gulden kinderalimentatie per maand het met een baan van 22 uur tegen minimumloon al financieel aantrekkelijk wordt om uit de bijstand te gaan. Een volledige baan is voor deze groep vaak lastig te combineren met de zorg voor kinderen.

Als alleenstaande ouders in de bijstand geen of te weinig alimentatie ontvangen, verhaalt de sociale dienst een bijdrage in het onderhoud op de andere ouder. De berekening van de hoogte van de onderhoudsbijdrage is niet eenvoudig, omdat de draagkracht van de 'onderhoudsplichtige' ouder nauwkeurig moet worden vastgesteld. Het 'verhaal' op de onderhoudsplichtige ouder geldt alleen voor de tijd dat de verzorgende ouder in de bijstand zit. Als de verzorgende ouder geen bijstand meer ontvangt, stopt de betaling van de onderhoudsbijdrage.


---
De volledige tekst van de brief van staatssecretaris Verstand aan de Tweede Kamer staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.minszw.nl (klikken op "Officiële publicaties" in de linker knoppenbalk).

Het onderzoek is verschenen in de Elsevierreeks en kost f 54,50. ISBN: 90 5749 821 9. Telefoon: 0314-358358.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie