Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kinderen uit Rilland worden fotograaf

Datum nieuwsfeit: 16-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nationaal Comite 4 en 5 mei
Zoek soortgelijke berichten
Nationaal Comite 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T Provincie Zeeland Middelburg, 16 november 2001

Premier Kok komt naar foto's kijken Kinderen uit Rilland worden fotograaf

Kinderen van combinatiegroep 7/8 van basisschool De Reigersberg te Rilland doen mee aan het fotoproject 'Vrijheid betekent voor mij...' Foto's die zij maken worden opgenomen in de gelijknamige tentoonstelling die zowel in Vlissingen als in Amsterdam te zien zal zijn. Op 5 mei mogen zij in Vlissingen minister-president Kok rondleiden op hun tentoonstelling.
Daarnaast komen de gezichten van een aantal kinderen uit Rilland in portretfoto's op de omslag van het boekje Vrijheid geef je door, een nationaal geschenk dat ter gelegenheid van 4 en 5 mei aan alle kinderen in groep 7 in heel Nederland en op de Antillen wordt uitgereikt.

Eerst krijgen de kinderen les in fotograferen van Marije van der Hoeven, de fotograaf van het boekje Vrijheid geef je door. Zij geeft hen een fototoestel mee naar huis met de opdracht foto's te maken die duidelijk maken wat vrijheid voor hen betekent. Teruggekomen op school worden de mooiste foto's uitgezocht. Samen met Machtelt van Thiel, een van de schrijvers van het boekje, gaan ze onder woorden brengen wat de foto's bij hen oproepen. Daarvan worden korte teksten als bijschrift bij de foto's gemaakt. Bovendien maakt Marije van der Hoeven ook nog portretfoto's van de kinderen.
Uit al het materiaal wordt een selectie gemaakt voor een tentoonstelling die zowel in Vlissingen als in Amsterdam te zien zal zijn. De expositie in Vlissingen staat daar in ieder geval op 5 mei 2002 tijdens het Bevrijdingsfestival. Omdat die dag ook de Start van de Nationale Viering van de Bevrijding in Vlissingen plaatsvindt, krijgen de jonge fotografen dan de gelegenheid een aantal bijzondere gasten, waaronder minister-president Kok, op de fototentoonstelling persoonlijk rond te leiden.

Naast de Zeeuwse plattelandsschool uit Rilland doen ook leerlingen van de Amsterdamse basisschool De Dapper mee aan de uitvoering van het project. In het Amsterdamse Verzetsmuseum zal het tweede exemplaar van de tentoonstelling te zien zijn. Ook wordt het werk van beide scholen beschikbaar gesteld voor landelijke en regionale publiciteit en voor de internetsite van onder andere het Nationaal Comité 4 en 5 mei: www.4en5mei.nl.

Een ander aspect van het project is dat een aantal portretfoto's die Marije van der Hoeven maakt van de deelnemende leerlingen, straks de omslag zal sieren van de nieuwe editie van het boekje 'Vrijheid geef je door'. Dit boekje wordt ieder jaar door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in een oplage van 200.000 exemplaren verspreid.

Het fotoproject 'Vrijheid betekent voor mij...' is een van de nieuwe onderdelen in het programma van De Maand Van De Vrijheid en benadrukt de bijzondere plaats die de provincie Zeeland in 2002 inneemt in het nationale programma van herdenken en vieren. Het project in Rilland wordt mogelijk gemaakt door de provincie Zeeland en begeleid door de organisatie van De Maand Van De Vrijheid, in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

---

_____


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie