Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jan Rot veilt deel privé verzameling

Amsterdam Record Convention

Jan Rot veilt deel privé verzameling

UTRECHT, 12-11-2001 -- Een krabbel van Herman Brood aan Jan Rot of Jan zijn gitaar 'Joris', handtekeningen van de Golden Earring of een minidisc waarop Antonie Kamerling en Isa Hoes voor hun trouwen een Nederlandse vertaling van 'Going to the Chapel' zingen. Het wordt allemaal geveild op de Mega Platen- en CD Beurs, een vast onderdeel van de VerzamelaarsJaarbeurs, op 17 & 18 november.

Mega Platen en CD Beurs Jaarbeurs Utrecht, 17 en 18 november 2001

Speciaal voor deze beurs heeft Jan zijn verzameling even goed doorgenomen en enige tientallen memorabilia uitgezocht. Deze staan allemaal tentoongesteld en er mag door iedereen op geboden worden. Zondagmiddag om circa 15.00 uur zal Jan zelf de veiling leiden maar het gehele weekeinde mag er een bod op worden gedaan.


De drukte op de Mega Platen en CD Beurs maakt iedere keer weer duidelijk dat het verzamelen van platen een internationale activiteit is die door zeer veel mensen wordt bedreven. Op de vraag waarom mensen platen verzamelen is geen eenduidig antwoord te geven. De één noemt het een ziekte, de ander vindt het juist een vorm van cultuurbehoud.

Op de platenbeurs is een tentoonstelling ingericht van de '100 most wanted albums' - honderd voorbeelden van platen die door velen worden gezocht. Het betreft uitsluitend topstukken op vinyl, die nog nooit eerder tegelijkertijd te bezichtigen zijn geweest. Sommige platen zijn zo zeldzaam en waardevol dat zelfs jarenlange verzamelaars ze nog nooit in het echt hebben gezien, alleen maar op foto's. De Beatles en de Rolling Stones zijn ruim vertegenwoordigd. Zo is er de 'butcher cover' te zien van Yesterday en Today, waarop The Beatles zijn behangen met babypoppen en stukken rauw vlees. De hoes werd van de markt gehaald, waardoor een nog verzegeld exemplaar van deze plaat een unicum werd.

Andere bekende namen die deel uitmaken van de tentoonstelling zijn onder meer Queen, U2, Pink Floyd en Madonna. Maar ook platen van bands die voor velen volslagen onbekend zijn, kunnen tot de 'most wanted' behoren en daarvan zijn eveneens voorbeelden te bekijken. Voor de liefhebbers zijn er vroege house en dance platen te zien.

Bij het samenstellen van de tentoonstelling wordt mede gebruik gemaakt van de collectie en de boeken van Oostenrijker Hans Pokora, een autoriteit op het gebied van internationale collectors items. Zijn nieuwste boek wordt op de beurs gepresenteerd.

Maar liefst 5 CD's zijn er nodig om de definitieve geschiedenis van de Nederbeat 1963-1969 op vast te leggen. Gelukkig heeft Universal deze taak op zich genomen en de Mega Platen en CD Beurs uitverkoren om de première te houden. Illustere muzikanten als Jan de Hont, Rudy Bennett en (mede)samensteller Jaap van Eik zullen aanwezig zijn om te signeren en vragen te beantwoorden. Verder komt de (goth)band Within Temptation langs om hun fans te bedanken voor hun jarenlange steun en is er een presentatie met Vic van der Reijt, schrijver van 'De Nederlandstalige Cover Top 100' wat eerdaags verschijnt.

Zaterdagmiddag speelt de laatste ontdekking van (Golden Earring) Barry Hay de band Bohdi. Na Anouk is Barry blijven speuren naar talent en niet tevergeefs! De verdere muzikale omlijsting wordt verzorgd door Dj Ome Ed (Altijd Gezellig), die voor één weekeind het Amsterdamse café verruilt voor de Jaarbeurs!

De Mega Platen & CD Beurs is met ruim 2,5 kilometer stands van zo'n 450 internationale standhouders de grootste platenbeurs ter wereld. Ook deze keer is het aantal buitenlandse standhouders weer enorm en afkomstig uit alle windstreken. Er zijn zowel vinylplaten als cd's te koop, in alle prijsklassen. Duizenden verzamelaars maken hier tweemaal per jaar de allergrootste kans datgene te vinden waarnaar ze al jaren op zoek zijn. Alle muziekgenres zijn vertegenwoordigd, van rock'n'roll tot disco en van soul tot punk. Ook de fanclubs zijn aanwezig, evenals standhouders met rockmemorabilia, tijdschriften, video's, foto's, posters en handtekeningen. Voor film- en science-fiction liefhebbers is eveneens een grote keus.

De Mega Platen & CD Beurs is op zaterdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

De Jaarbeurs Utrecht ligt op loopafstand van het station Utrecht CS en er is volop parkeergelegenheid. Voor meer informatie is ARC Productions overdag telefonisch te bereiken op telefoonnummer 0229 - 213891. Of raadpleeg de Internetsite: www.mmmarc.com


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie