Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling MUHKA te gast in De Beyerd Breda

Datum nieuwsfeit: 17-11-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


1 oktober 2001


MUHKA te Gast in De Beyerd van 17 november 2001 t/m 13 januari 2002 Vanaf zaterdag 17 november 2001 presenteert De Beyerd de tentoonstelling MUHKA te Gast / een persoonlijke keuze van Florent Bex. Deze tentoonstelling, die loopt tot 13 januari 2002, is een eerbetoon en afscheidscadeau aan Florent Bex, die begin volgend jaar met pensioen gaat als directeur van het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen. Florent Bex maakte een persoonlijke keuze uit de internationale collectie van het MUHKA. De tentoonstelling is te zien als een vervolg op Gent te Gast, een keuze van Jan Hoet uit de collectie van het SMAK in Gent (1993/1994).

MUHKA
Florent Bex was vanaf de opening van het MUHKA, in 1987, als directeur verantwoordelijk voor het aankoopbeleid. Het nieuwe museum beschikte alleen over 160 kunstwerken uit de Stichting Gordon Matta-Clark: een zeer divers ensemble van voornamelijk door internationale kunstenaars geschonken werken op het einde van de jaren zeventig. Er werd gekozen voor een dynamisch en actueel aankoopbeleid dat de eigentijdse kunst op de voet volgde. Dat betekent dat de verzameling vooral werken bevat die gemaakt werden ná 1985 door relatief jonge kunstenaars. De verzameling heeft niet tot doel een staalkaart te bieden van wat zich sindsdien internationaal heeft afgespeeld, maar biedt wel degelijk inzicht in de grote diversiteit aan, zoals Florent Bex het noemt, "çreatief beeldend werk" van vandaag. De Belgische, en vooral Vlaamse, kunstenaars zijn hier voor bijna de helft in vertegenwoordigd. De andere helft bestaat uit werk van kunstenaars uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

De keuze in De Beyerd
Voor de tentoonstelling in De Beyerd selecteerde Florent Bex werken van ondermeer de volgende kunstenaars: Stephan Balkenhol, Berlinde Debruyckere, Guillaume Bijl, David Claerbout, Marlene Dumas, Jan Fabre, Michiel Huisman, Ilya Kabakov, John Körmeling, Mark Manders, Juan Muñoz, Jan van Oost, Ria Pacquée, Peter Rogiers, Elly Strik, Ludwig Vandevelde en Henk Visch. De leidraad van zijn keuze is "de mens". Het viel hem sinds begin jaren negentig namelijk op hoezeer de mens en de menselijke figuratie als thema onder eigentijdse jonge kunstenaars weer opgang maakte iets waar hij in zijn aankoopbeleid duidelijk op in is gegaan.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een krant met daarin een interview met Florent Bex door Beyerd-conservator Elly Stegeman over zijn aankoopbeleid, zijn positie in de kunstwereld en de werken en kunstenaars uit de tentoonstelling MUHKA te Gast in De Beyerd. Prijs fl. 5,00.

Debat
In deze tentoonstellingsperiode organiseert De Beyerd in samenwerking met de AICA, Association Internationale des Critiques d'Art, Nederland en het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst Amsterdam een Nederlands-Vlaams debat over kunstkritiek. Naar verwachting zal dit in november in De Beyerd plaatsvinden.


---
Nadere informatie:
Elly Stegeman, conservator: 076 529 99 06
Paula Bakx, publiciteit: 076 529 99 07

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie