Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tijgeren in Safari Beekse Bergen

Datum nieuwsfeit: 17-11-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


Persbericht d.d.29 oktober 2001
17 en 18 november: Tijgeren in Safari Beekse Bergen Speciale tentoonstelling, activiteiten voor kinderen, lezingen van stichting Tigris,

In het weekend van 17 en 18 november staat de Siberische tijger in de schijnwerpers in Safari Beekse Bergen. Samen met de Stichting Vrienden Safari en de Tigris Foundation wordt een aantal activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de Siberische tijger. Deze diersoort wordt ernstig bedreigd met uitsterven. Eén van de Safariboten wordt ingericht als tentoonstellingsruimte. Daarnaast geeft Michiel Hötte diapresentaties over het werk van de Tigris Foundation. Voor kinderen zijn er activiteiten zoals schminken en een kleurplatenwedstrijd.

In de vrije natuur leven nog maar ongeveer 400 Siberische tijgers. De twee grootste bedreigingen zijn het verdwijnen van geschikt leefgebied (voornamelijk door houtkap) en stroperij. De traditionele Aziatische geneeskunst kent vele "medicijnen" die lichaamsdelen van tijgers bevatten. Het aantal tijgers in een gebied is afhankelijk van het aantal prooidieren dat er leeft. Een tijgerin heeft een territorium van 100 tot 400 vierkante kilometer. Dat van een mannetje overlapt het gebied van enkele vrouwtjes en heeft een oppervlakte van 1000 tot soms wel 3000 vierkante kilometer! Tijgers markeren hun woongebied met urine, ontlasting en krabsporen. In de paartijd ontmoeten zij elkaar aan de rand van hun territoria. De rest van de tijd gaan ze alleen door het leven. Jongen blijven ongeveer twee jaar bij hun moeder.

In Rusland zijn op dit moment vier reservaten waar Siberische tijgers beschermd worden. Hier wordt slechts in beperkte mate hout gekapt. Een bos met voldoende prooidieren is immers voorwaarde voor het voortbestaan van tijgers. Daarnaast bestrijden vele organisaties en regeringen de illegale handel in lichaamsdelen van tijgers. Dat de illegale handel niet alleen in Azië plaatsvindt, bleek in 1996: in Amsterdam zijn in verschillende winkels Aziatische medicijnen met tijgerbestanddelen in beslag genomen. Belangrijk (misschien wel het belangrijkste) is voorlichting. Zonder steun van de lokale bevolking zijn natuurbeschermingsprojecten altijd gedoemd tot mislukken. Daarom hebben Russische natuur-beschermingsorganisaties lesprogramma's ontwikkeld voor schoolkinderen. Hierin wordt verteld hoe bijzonder het is dat de zeldzame tijger nog in hun omgeving voorkomt. De Tigris Foundation uit Amsterdam is een van de organisaties die de activiteiten voor de bescherming van de tijger ondersteunt (web.inter.nl.net/users/tiger). Hierover geeft Michael Hötte zaterdag en zondag, telkens om 14.00 uur, een interessante diapresentatie op de Safariboot.

De Stichting Vrienden Safari ondersteunt het werk van de Tigris Foundation. De opbrengst van de Kadootjesmarkt (gehouden 20 en 21 oktober j.l.) komt volledig ten goede aan deze organisatie. Michiel Hötte kan zich verheugen op een cheque t.w.v. fl. 4.500. Ook wordt er momenteel "vreemd" geld ingezameld dat vanaf januari niet meer gebruikt kan worden. In ruil voor de buitenlandse valuta kunnen bezoekers een spreekbeurt- en werkstukpakket voor hun kinderen meenemen. Zij kunnen dan hun medeleerlingen informeren over Siberische tijgers, hun bedreiging en bescherming. Ook dierenparken zetten zich in voor het behoud van de Siberische tijger. Met een internationaal fokprogramma kan men het voortbestaan van deze dieren in gevangenschap verzekeren. Indien nodig kunnen tijgers in de toekomst uitgezet worden in de vrije natuur. Hiervoor moet echter wel de situatie in het wild weer optimaal zijn. Ook Safari Beekse Bergen participeert in dit E.E.P. (European Endangered species Programme, waarvan de "Zoological Society of London" de coördinatie op zich neemt).

Safari Beekse Bergen is in het weekend van 17 en 18 november dagelijks geopend van 10.00-16.30 uur. De entree bedraagt voor volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar: f 17,-/7,71 euro. Voor meer informatie kunt u bellen met 0900-2335732 (35 cent per minuut) of www.beeksebergen.com .
Noot aan de redactie: Voor meer informatie neemt u contact op met Goof Lukken, Marketing en Communicatiemanager Beekse Bergen: 013-5491116. Bijlage (wanneer aanwezig):Voor meer informatie over het werk van de Tigris Foundation kunt u contact opnemen met: Michiel Hötte, Laagtekadijk 135, 1018 ZD Amsterdam, tel: 020-6206274. Bijlage (wanneer aanwezig): Foto Siberische tijgers

Met vriendelijke groet,

Goof Lukken
Marketing & Communicatiemanager Beekse Bergen
Otterpark Leeuwarden

Beekse Bergen Exploitatie B.V.
postbus 42
5080 NJ Hilvarenbeek
tel. algemeen:(0031) (0)13-5491000
tel: (0031) (0)13-5491116
fax: (0031) (0)13-5366716
www.beeksebergen.nl/www.aqualutra.nl

Beekse Bergen en Otterpark Leeuwarden maken deel uit van de Libéma-groep

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie