Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Start kunstproject spoorbuurt Abcoude

Datum nieuwsfeit: 18-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FABERGE ORGANISATIES

Onroerend Goed van Ida van der Lee

PERSBERICHT

START KUNSTPROJECT SPOORBUURT ABCOUDE

Schuurtjes dwalen over het Gein

Zondag 18 november gaat het kunstproject ONTROEREND GOED van Ida van der Lee van start.
Een dag voor de sloop van de huizen in de spoorbuurt, die moeten wijken voor de spoorwegverbreding tussen Amsterdam en Utrecht, vindt de ontworteling van twee schuurtjes plaats. Een hijskraan plaatst ze op een dekschuit om een tocht te maken over het Gein. Bewoners kiezen onderdelen uit hun huizen, die bewaard en ook meegevoerd worden. De route is aangekleed met muziek, literatuur, beelden en zang. In de schemering is het landschap uitgelicht met Mondriaan als inspiratiebron. Aangekomen bij de molen wordt in het open landschap de première van de film ' Het Gein blijft' vertoond. In de bijzonder ontworpen tent van Dré Wapenaar kan het publiek eten, drinken en na praten.
De tocht over het Gein is bedoeld als afscheidsritueel voor de bewoners die hun huizen moeten verlaten. De schuurtjes spelen een hoofdrol. Er is gekozen voor deze pretentieloze bouwsels, omdat ze staan voor de menselijke maat en emotie.

Vervolg
De schuurtjes en de geselecteerde onderdelen uit de huizen vormen een gevarieerde bouwdoos die als basis dient om een kunstobject te ontwerpen. De getransformeerde schuurtjes keren uiteindelijk terug bij wijze van monument van de verandering. Op deze wijze wordt het verleden op respectvolle wijze verbonden aan de toekomst van de locatie.
Ontroerend Goed loopt als artistiek plan parallel aan het veranderingsproces in Abcoude. Het gehele stationgebied staat een gedaantewisseling te wachten. Het aquaduct om het Gein te laten doorstromen vormt in deze ontwikkeling een essentiële beslissing.

PERFORMANCE SCHUURTJES: zondag 18 november 2001 van 16 tot 18 uur BEGINPUNT: Kruispunt Spoor en Gein EINDPUNT: De molen aan Gein Zuid

Informatie: www.ontroerendgoed-abcoude.nl / Foto van de buurt is beschikbaar.
Ida van der Lee: 020 6683378, 06 23026073,
info@ontroerendgoed-abcoude.nl
Henke Baars, organisatie: 06-53200266, 0320 219161, (faberge@worldonline.nl)

Aan het project werken mee: Ida van der Lee (concept en uitvoering), Henke Baars (organisatie, P.R), Jaap Velserboer (techniek), Jeanine Luxenbourg (film), Henk Post (lichtontwerp), Dré Wapenaar (tent), Cosmos en Damianus Koor, Saxofoonkwartet L'imprévu , Maarten Bootsma (teksten Nescio)
Financieel mogelijk gemaakt door: Subsidieregeling Belvedere / Rail Infrabeheer / Fonds BKVB / Provincie Utrecht / VSB Fonds / Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, directie Noordwest / Ministerie van Verkeer en Waterstaat, directie Utrecht / Arcadis Bouwinfra / Valkieser Postproductie Capital Images. Met dank aan: Bewoners spoorbuurt, gemeente Abcoude


05 nov 01 15:06

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie