Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw aanvraagformulier levensverzekering in omloop

Datum nieuwsfeit: 19-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Verbond van verzekeraars

Nieuw aanvraagformulier levensverzekering

Het Verbond heeft met ingang van 1 november 2001 het herziene aanvraagformulier voor een levensverzekering, de gezondheidsverklaring en de bijbehorende toelichtingen in omloop gebracht. De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op de fiscaliteit, de renseignering, de eurobedragen en de vragengrenzen.

De Wet inkomstenbelasting 2001 heeft ervoor gezorgd dat een aantal vragen in het aanvraagformulier en in de toelichting daarop is gewijzigd. Ook zijn er enkele nieuwe vragen in het formulier opgenomen. Een eerste wijziging is een gevolg van de renseigneringsverplichting. Levensverzekeraars zijn per 1 januari 2001 wettelijk verplicht om aan hun cliënten het sofi-nummer te vragen. In het formulier wordt daarom potentiële verzekeringsnemers naar hun sofi-nummer gevraagd. In de toelichting op het aanvraagformulier wordt de verzekeringsnemer hierover uitgebreid geïnformeerd. Vervolgens zijn alle bedragen in het aanvraagformulier, de gezondheidsverklaring en de toelichtingen in euro én gulden opgenomen. Het Verbond adviseert zijn leden daarom het nieuwe aanvraagformulier voor een levensverzekering in geringe aantallen te bestellen. De reden hiervoor is dat in januari een nieuw formulier in omloop zal worden gebracht dat de bedragen alleen nog in euros vermeldt. Tot slot zijn de vragengrenzen in de gezondheidsverklaring aangepast. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft per 1 januari 2000 de vragengrens in de
Wet op de medische keuringen (WMK) geïndexeerd. De nieuwe bedragen die zijn vastgesteld, stuiten in de praktijk echter op praktische bezwaren. Het Verbond adviseert zijn leden daarom, mede in verband met de invoering van de euro, de vragengrenzen van 150.000 euro voor levensverzekeringen, 30.000 euro voor
arbeidsongeschiktheidsverzekeringen in het eerste jaar en 20.000 euro voor na-eerstejaarse arbeidsongeschiktheidsverzekeringen te hanteren. De aanvraagformulieren levensverzekering en de gezondheidsverklaring kunnen rechtstreeks besteld worden bij Drukkerij Voortvaren Smits, fax: 070-3694005. Meer informatie over prijzen en soort formulieren vindt u in circulaire SL-L 2001/47 (op te vragen bij het Verbond, telefoon 070-3338720).

Bondig, november 2001

Ga een pagina terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie