Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inspectie Milieuhygiëne laat vervuilde grond afvoeren

Datum nieuwsfeit: 19-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van VROM
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Inspectie Milieuhygiëne laat ernstig vervuilde grond afvoeren in Klazienaveen (19-11-2001)


De Inspectie Milieuhygiëne Noord laat vanaf vandaag ernstig vervuilde grond onder dwang afvoeren van een industrieterrein in het Drentse Klazienaveen. De eigenaren van het terrein aan de Industriestraat weigeren dat zelf te doen, ondanks een opgelegde dwangsom die inmiddels zo'n 550.000 euro (1,2 miljoen gulden) bedraagt.

De Inspectie heeft nu zelf een aannemer in de arm genomen om de zwaar vervuilde grond naar een verwerker te brengen. De operatie gaat naar verwachting twee weken duren. Alle kosten zullen op de eigenaren worden verhaald.

Vervuilde grond
Bij de operatie gaat het om de afvoer van een depot van door asbest, zware metalen en minerale olie vervuilde grond. Het depot is illegaal en de grond is dusdanig verontreinigd dat er schade aan het milieu kan ontstaan. Een deel van de verontreinigde grond is al in een nabijgelegen sloot afgeschoven. Bovendien kunnen de verontreinigingen in de grond uitspoelen naar de bodem en het oppervlaktewater.

Dwangsom
De Inspectie Milieuhygiëne Noord heeft verschillende acties ondernomen om de eigenaren ertoe te bewegen de vervuilde grond op te ruimen. Zo is hen eind 2000 een dwangsom opgelegd van circa 23.000 euro (50.000 gulden) per week. Deze is inmiddels opgelopen tot het vastgestelde maximum van 550.000 euro (1,2 miljoen gulden). De dwangsomprocedure heeft echter tot niets geleid. Daarom heeft de Inspectie besloten bestuursdwang toe te passen en de grond nu zelf -op kosten van de eigenaren- te laten afvoeren.

Verontreiniging
Op het terrein aan de Industriestraat was voorheen het bedrijf Textar gevestigd dat de grond van het terrein vervuild heeft achtergelaten. In mei 1997 heeft het bedrijf Textar de grond, inclusief een fonds van 3,4 miljoen gulden voor de sanering, overgedragen aan de huidige eigenaren. Tot nu toe is er echter nog geen enkele saneringsactiviteit uitgevoerd.

(bron: www.vrom.nl/pagina.html?id=5782)


---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie