Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS-magazine Index over gezondheid en bevolking

Datum nieuwsfeit: 19-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS:INDEX: gezondheid en bevolking

Vandaag, 19 november, verschijnt het negende nummer van dit jaar van INDEX, het magazine van het CBS. In dit nummer staan de thema's gezondheid en bevolking centraal.

Werkdruk stabiliseert
De voortdurende stijging van de werkdruk lijkt een halt te zijn toegeroepen. Vanaf 1998 is er sprake van een stabilisatie van de werkdruk in Nederland. Nederland is niet langer de nummer één in de Europese werkdruktoptien.

Huisarts steeds minder op huisbezoek
In 2000 heeft ruim driekwart van de bevolking minimaal één keer contact gehad met de huisarts. De vorm van het contact verandert langzamerhand. Zo verdubbelde tussen 1981 en 2000 het percentage telefonische contacten en verminderde het percentage huisbezoeken door de huisarts met bijna een factor drie.

Werken als risicofactor
Hoge werkdruk en beperkte controle over het werk komen bij werknemers meer voor dan bij zelfstandigen. Vooral werknemers met weinig controle over hun werk hebben gezondheidsklachten.

Regionale gezondheidsverschillen
In de GGD-regio's Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Oostelijk Zuid-Limburg en de Westelijke Mijnstreek hebben relatief meer mensen een minder goede gezondheid dan in heel Nederland. Dat geldt gemiddeld genomen over de periode 1995-1999. In de regio's Zuid-West Friesland en Groningen is het percentage mensen met astma of andere ernstige klachten aan de luchtwegen hoger dan in heel Nederland

Grote gezinnen
Gezinnen met drie of meer kinderen komen vaker voor in landelijke gebieden. Er zijn echter ook opvallende uitzonderingen, zoals het westelijk deel van Noord-Brabant, Limburg en Oost-Groningen.

Gidsland of buitenbeentje
De recente ontwikkelingen in Scandinavië rond relatie- en gezinsvorming worden vaak beschouwd als voorboden van soortgelijke ontwikkelingen in Nederland. Sommige demografische kenmerken worden echter sterk bepaald door regionale tradities. In enkele opzichten is Nederland binnen Europa waarschijnlijk eerder gidsland dan buitenbeentje.

Jong uit huis, jong getrouwd
De Turkse en Marokkaanse jongeren die het ouderlijk huis vroeg verlaten, blijken meestal op jonge leeftijd samen te wonen. Anders dan de autochtone jongeren zijn deze samenwoners in de regel getrouwd.

Sarahs
Relaties zijn de laatste jaren minder duurzaam geworden. Gezien de samenhang tussen het relatieverloop en het kindertal mag verwacht worden dat de wijze waarop de huidige dertigers met hun relatie omgaan, zal leiden tot meer alleenstaanden, meer kinderloosheid en een toename van het aantal éénkindgezinnen.

Conjunctuur
In het blad is verder het Conjunctuurbericht opgenomen met daarin cijfers over de Nederlandse Economie.

Technische toelichting
Bron voor de verschillende artikelen over het thema bevolking is de vandaag verschenen publicatie Samenleven. Nieuwe feiten over relaties en gezinnen, een uitgave van het CBS in samenwerking met de Nederlandse Gezinsraad.
Vandaag is in een afzonderlijk CBS-persbericht informatie verstrekt over arbeidsomstandigheden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie