Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herdenking verzetsstrijders op vliegbasis Soesterberg

Datum nieuwsfeit: 19-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten


---

Ministerie van Defensie---

Herdenking verzetsstrijders op vliegbasis Soesterberg

19-11-2001

Vandaag (19 november) vindt op de voormalige fusilladeplaats van de vliegbasis Soesterberg de herdenking plaats van 33 omgekomen verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. De herdenking van ´de 33 van Soesterberg´ zal worden bijgewoond door familieleden, oud-verzetsstrijders en andere belangstellenden. Kinderen van groep 8 van de Desmund Tutu school uit Soest verzorgen samen met de vliegbasis de herdenking.

De 33 Nederlanders die worden herdacht, verzetten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog vanaf het begin van de Duitse bezetting van Nederland tegen de schending van vrijheid en verdraagzaamheid. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Amsterdam, Hengelo en Deventer. Op 19 november 1942 betaalden zij met hun leven voor hun idealen toen zij door de bezetters werden doodgeschoten op de vliegbasis Soesterberg. Op verzoek van de ´Stichting Februari 1941´ schenken de kinderen van de Desmond Tutu school uit Soest jaarlijks aandacht aan de fusilladeplaats en de gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden. De plechtigheid begint vanmiddag in de Onderofficiersmess op de vliegbasis waar de kinderen en de commandant van de vliegbasis Soesterberg, kolonel-vlieger C.J. Lorraine, de deelnemers zullen ontvangen. Bij een ruwhouten kruis op de voormalige fusilladeplaats zullen een geestelijke van de vliegbasis en de schoolkinderen de plechtigheid verzorgen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie