Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw boekje NIBUD: 'Werk en Zorg, een andere dagindeling'

Datum nieuwsfeit: 19-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NIBUD Persbericht

nibudan.gif (21455 bytes) P E R S B E R I C H T

18 november 2001

In vijf stappen naar de gewenste verdeling van werk en zorg

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het NIBUD, heeft een nieuw boekje uitgebracht:`Werk en Zorg, een andere dagindeling en de gevolgen voor je budget`. Het eerste exemplaar wordt maandag 19 november officieel overhandigd aan mevrouw Verstand-Bogaert, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Werk en Zorg is een praktisch boekje, bedoeld voor mannen en vrouwen die een andere verdeling wensen van tijd voor werk en tijd voor privé. Het NIBUD voorziet hiermee in een actuele behoefte van de consument. Aan de hand van een vijf-stappenplan wordt een aantal veel voorkomende situaties besproken. Deze zijn doorspekt met tips, actuele cijfers en voorbeelden. Uniek aan dit boekje is dat er ruime aandacht is voor de financiële consequenties van een nieuwe werk/zorg-situatie.

Vijf stappen in vier situaties
Een verandering in de verdeling van werk en zorg is vaak lastig. Kennis over de gevolgen van de gewenste verandering maakt het mogelijk dat een consument een weloverwogen keuze maakt. Het boekje reikt de lezer daarom een stappenplan aan, dat voorkomt dat belangrijke consequenties over het hoofd worden gezien. De volgende vijf stappen worden onderscheiden:

* inventariseren van wensen en gebeurtenissen
* verkennen van de mogelijkheden

* vaststellen van gevolgen voor het budget
* maatregelen nemen

* de tijd nemen en genieten (of niet?)

Vervolgens worden vier veel voorkomende wensen of plotselinge omstandigheden aan de hand van dit stappenplan besproken en voorzien van actuele regelgeving en relevante informatie. De wensen zijn: een baan buiten de deur, een paar maanden er tussenuit, de verzorging van een ziek familielid en de komst van een kind.

Maak goede afspraken
In Werk en Zorg staat hoe er tijd kan worden bespaard op bepaalde klussen, waardoor er meer op een dag gedaan kan worden. Een heikel punt bij een andere verdeling van werk en zorg is dat het de nodige gevolgen kan hebben voor een partner. Werk en Zorg geeft daarom tips en advies hoe samen tot goede afspraken te komen. Natuurlijk is er uitgebreid aandacht voor de regelingen van de overheid uit de Wet Arbeid en Zorg. Deze dragen ertoe bij dat de combinatie van werk en privé in de praktijk haalbaar wordt.

Gevolgen voor het budget
Een belangrijke overweging om in een nieuwe situatie te stappen zijn de financiële consequenties ervan. Minder werken betekent meestal minder salaris. Komt er ook nog een kind, dan stijgen de uitgaven. Door juist weer te gaan werken, zullen de inkomsten stijgen. Al dit soort consequenties komen aan de orde. De lezer kan de financiële veranderingen voor zijn eigen nieuwe situatie in aangereikt schema inzichtelijk maken.

Overige informatie

Werk en Zorg is tot stand gekomen met financiële steun van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De inhoud van het boekje is becommentarieerd door de FNV Vrouwenbond, het Sociaal Cultureel Planbureau en de Nederlandse Gezinsraad. Het boekje kost 11,50 ( 25,35). Consumenten kunnen het boekje bestellen door dit bedrag over te maken op postgiro 368700 ten name van het NIBUD in Utrecht onder vermelding van bestelcode C27. Het boekje is ook in de boekhandel verkrijgbaar.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie