Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: wisselwerking van vetten en water

Datum nieuwsfeit: 19-11-2001
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Wisselwerking van vetten en water

Vetachtige stoffen mengen slecht met water. Dat komt omdat water een polair (elektrostatisch) karakter heeft, terwijl de vetachtige moleculen apolair zijn. Polaire verbindingen zijn hydrofiel (wateraantrekkend), apolaire stoffen zijn hydrofoob (waterafstotend). In de natuur komen veel moleculen voor die deze beide eigenschappen handig combineren. Eiwitten en de vetzuren uit celmembranen hebben vaak een polair en een apolair deel, bijvoorbeeld een polaire kop en apolaire staart, waardoor zij gemakkelijk verschillende soorten aggregaten (micellen, vesicels) vormen in water. Ook de chemicus kan met deze eigenschappen spelen. Rixt Buwalda bouwde polaire stukken in in apolaire ...

Dit waren de eerste 100 woorden van de door u opgevraagde pagina uit het Nieuwsbank persberichtenarchief. Na betaling kunt u het hele persbericht lezen.
Bent u abonnee? Klik hier om uw wachtwoord op te geven.
Wilt u nu snel binnen tien minuten abonnee worden? Klik dan hier.

Klik hier om het volledige persbericht te lezen
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie