Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV Bouw bereidt leden voor op arboconvenanten hout

Datum nieuwsfeit: 19-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV BOUW

FNV Bouw bereidt leden voor op arboconvenanten hout

'We lopen vóór de muziek uit maar daarmee willen we aangeven dat het ons ernst is met de arboconvenanten.' Dat is volgens bondsbestuurder meubel en hout Theo van Amersfoort van FNV Bouw het motto van de 'sectordag' over arboconvenanten. Die organiseert FNV Bouw op maandag
19 november voor leden in de meubel- en houtindustrie in Nieuwegein. De bond wil achter de ondertekening van de convenanten vaart zetten. Maar dan begint het pas: de 'arboconvenanten' moeten in de bedrijven gestalte krijgen. Daarom wil FNV Bouw z'n leden daar nu al op voorbereiden.

In de meubelindustrie gaan de afspraken in het arboconvenant over fysieke belasting, oplosmiddelen en reïntegratie. In de houthandel en de timmerindustrie worden behalve deze drie onderwerpen bovendien werkdruk, houtstof en schadelijk geluid ter hand genomen. Al bijna twee jaar loopt nu het overleg met werkgevers en het Ministerie van Sociale Zaken. De kwaliteit van de voorbereidingen kost tijd, maar bestuurder Theo van Amersfoort kan zich ook niet aan de indruk onttrekken dat de steun van werkgevers 'niet echt van harte is'. FNV Bouw wil er echter alles aan doen om de arboconvenanten te laten slagen. De bond waarschuwt wel dat een afspraak over 'reïntegratie' niet versmald kan worden tot beleid tegen ziekteverzuim: een afspraak over terugkeer naar werk, ook aangepast werk, hoort er onverbrekelijk bij.

FNV Bouw bespreekt op 19 november niet alleen wat er in de 'arboconvenanten' moet komen te staan, maar ook hoe leden, kader, ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordigingen er samen met werkgevers voor kunnen zorgen dat de afspraken worden nageleefd. Dat is goed voor ieders gezondheid en het is goed voor het imago van de branche als geheel. Sprekers zijn onder meer Gerard van der Wal van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Janneke Waage, beleidsmedewerker arbo van FNV Bouw en Ben Bleumer, beleidsmedewerker medezeggenschap van FNV Bouw. In werkgroepen kunnen de deelnemers na een deskundige inleiding de verschillende arbo-thema's uitdiepen.

VOOR DE REDACTIE,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie