Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Officiële start Autodate in Zwolle

Datum nieuwsfeit: 19-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zwolle
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zwolle

Start autodate Datum uitgave: 16-11-2001

Onderwerp :Verkeer en vervoer

Officiële start Autodate in Zwolle

Vanaf maandag 19 november a.s. beschikt Zwolle over twee Autodate-parkeerplaatsen. Autodate is een formule waarbij een auto door verschillende mensen wordt gebruikt. De gemeente Zwolle heeft voor het autodeelproject gekozen omdat het een gunstig effect heeft op de automobiliteit en het woon- en leefklimaat. De gemeente heeft op eigen kosten voorlopig twee parkeerplaatsen beschikbaar gesteld aan de Autodate-exploitant Greenwheels: één op de Potgietersingel in de binnenstad en één op het parkeerterrein Azaleapark in Assendorp. Onderzoek van Greenwheels heeft uitgewezen dat op deze twee plaatsen de meeste NS-abonnementshouders zitten. Mensen met een NS-abonnement vormen de potentiële gebruikers van Autodate. Maandag 19 november om 16.00 uur geeft Jan Cees van Hasselt op de Potgietersingel het startsein voor het autodeelproject.

Voordelen
Met behulp van Autodate kan de gemeente Zwolle een positieve invloed uitoefenen op de automobiliteit en het woon- en leefklimaat in de stad. De voordelen van Autodate in Zwolle werken door op drie beleidsterreinen.


1. Integraal verkeers- en vervoersbeleid


Uit onderzoek blijkt dat Autodate leidt tot een vermindering van het aantal auto´s en een bewuster gebruik van de auto. Abonnees van Autodate maken vaker gebruik van het openbaar vervoer en de fiets. Het autodeelproject biedt daarnaast een alternatief voor de parkeerdruk in Zwolle.


2. Ruimtelijke ordeningsbeleid


Wanneer het autodeelproject op grote schaal wordt toegepast, kan de ruimte die gewonnen wordt door afname van het aantal auto´s voor andere doeleinden worden gebruikt. Meer groen, speelruimte voor kinderen of het autoluw maken van straten vormen daarvan enkele voorbeelden.


3. Milieubeleid

Het delen van auto's leidt tot gunstige milieueffecten zoals minder uitstoot, lager energieverbruik en een beter leefmilieu.

Werking Autodate
Autodaten begint met het telefonisch of via Internet reserveren van een auto. Dit kan kan tot één minuut van tevoren. Vervolgens opent de gebruiker de auto met een contactloze chipkaart en voert daarna een pincode in om te kunnen starten. Maandelijks krijgt de abonnee een overzicht van de gereden uren en kilometers. Een autodate-standplaats is herkenbaar aan het bord P-Vergunninghouders met daaronder Autodate. De parkeerverordening is aangepast om bestuurders die illegaal op een Autodate-plaats staan te kunnen bekeuren.

Deelname
Aanmelden voor het Autodate-project kan telefonisch op 0900 ? 2 100 100 (12 cent per minuut). Een inschrijfformulier downloaden kan op via de website: www.greenwheels.nl. Abonnees kunnen in alle 17 steden die deelnemen aan het Autodate-project gebruikmaken van het een leenauto.

Bron: afdeling communicatie Datum van 16-11-2001 tot 15-03-2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie