Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling belicht bescherming grasland in Hongarije

Datum nieuwsfeit: 19-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
1005692400

Betrokkenheid provincie Utrecht bij vergroting biodiversiteit in Europa
TENTOONSTELLING BELICHT BESCHERMING GRASLAND IN HONGARIJE

Op 19 november 2001 opent gedeputeerde Roel Robbertsen om 14 uur de tentoonstelling 'Pan-Europese biologische en landschappelijke diversiteitsstrategie'. Bij de opening is tevens aanwezig gedeputeerde van Europese zaken, Marianne Kallen. De expositie belicht o.a. hoe de soortenrijkdom van flora en fauna in graslandgebieden kan worden verbeterd. De tentoonstelling laat dit zien aan de hand van een project in Hongarije. De provincie Utrecht heeft dit project, waar een deels gemeenschappelijke problematiek aan ten grondslag ligt, financieel en inhoudelijk ondersteund. De tentoonstelling is te zien tot 15 januari 2002 in de traverse op de 4e etage van het Provinciehuis, Pythagoraslaan 101.

De pers is van harte welkom bij de opening, evenals bij andere momenten van de kennisuitwisseling met de Hongaarse delegatie. Op 15 november (13 uur) ontvangt burgemeester Groen de delegatie op de Eemlandhoeve in Bunschoten; op 17 november (18.30 uur) is er een ontvangt door gedeputeerde Robbertsen in restaurant Bavoort in Leusden en op 17 november (10.00 uur) in het gemeentehuis van Soest door burgemeester Janssen en gedeputeerde Streng van Ruimtelijke Ordening.

De uiterwaarden langs de Rijn in Utrecht zijn deels vergelijkbaar met de oeverlanden langs de Hongaarse rivier de Tisza in het gebied Kesznyétén. Beide rivieren kennen in de laaglandgebieden een overeenkomstig ecosysteem. Er is dus sprake van gedeelde problematiek wat betreft water- en natuurbeheer. Het ooibos langs de Tisza is voor de provincie Utrecht een referentiebeeld. Doel van provinciaal beleid is immers om een deel van de graslanden langs de rivieren in Utrecht te vervangen door ooibossen. Het ooibos is van groot belang als ecologische verbindingszone.

In het kader van Europees beleid zijn instrumenten ontwikkeld om te komen tot integratie van natuurbeleid, landschapsbeleid en milieubeleid. Het beleid richt zich op behoud en vergroting van biodiversiteit en agrarisch landschapsbeheer. Het project beoogt ook het ecotoerisme naar dit voor vogelkijkers interessante gebied te bevorderen. Tevens kunnen de nieuwe maatregelen bijdragen aan inkomensverbetering voor de lokale bevolking.

De expositie is open tijdens kantooruren; gesloten tussen Kerst en Nieuwjaar.
Voor informatie en foto's: Philip Claringbould, (provincie Utrecht), tel. 030-258 3841.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Adelei van der Velden, 030 - 258 3325 of per e-mail: adelei.van.der.velden@provincie-utrecht.nl .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie