Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wet Orgaandonatie werkt niet

Datum nieuwsfeit: 19-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Wet Orgaandonatie werkt niet

19-11-2001
Het aantal donaties van vitale organen is de afgelopen jaren sterk teruggelopen. De nieuwe Wet op de Orgaandonaties, die drie jaar geleden inging, heeft niet geholpen. Ook in omringende landen loopt het aantal orgaandonaties terug. Het aantal weefseldonaties stijgt. Dat concludeert het Onderzoeksbureau ZONMW, dat de wet evalueerde. Minister Borst wil nog niet reageren. Haar ministerie wacht drie andere onderzoeken, onder andere van de Gezondheidsraad, af. Die zijn pas in februari gereed.

Een deel van de daling van het aantal orgaandonaties is te wijten aan een lager aantal verkeersslachtoffers en een betere behandeling van hersenbloedingen en herseninfarcten. Toch lijkt de nieuwe wet de grote boosdoener.
In de praktijk blijkt dat 60 procent van de Nederlanders niet reageert op de brief die iedereen van 18 jaar en ouder thuis gestuurd krijgt. Zij heeft zich dus niet laten registreren. Na overlijden beslist de familie vervolgens of er organen mogen worden uitgenomen en in circa 85 procent van de gevallen zegt die nee. Al met al is het resultaat nog magerder dan toen er nog niet codicillen werd gewerkt.

Drie jaar geleden voelde minister Borst niets voor een systeem waarbij in principe iedereen donor is, tenzij de burger zelf heeft gemeld geen organen te willen afstaan. Het zogenaamde 'geen-bezwaarsysteem'. Borst wist de Tweede Kamer destijds te overtuigen met het argument dat de rechtsonzekerheid van zo'n systeem te groot zou zijn.

Nu uit de eerste evaluatie blijkt dat de huidige wet dus niet werkt, gaan opnieuw stemmen op om het zogenoemde 'geen-bezwaarsysteem' in te voeren.

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail (info@ncfs.nl)

Geregistreerd bij het Centraal Bureau Fondsenwerving

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie