Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sinterklaasje, kom maar binnen zonder knecht

Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Cultuur

email

actueel
Binnen zonder knecht

Sinterklaasje, kom maar binnen zonder knecht is een bundel die bestaat uit bijdragen van onder meer Jan Nederveen Pieterse, Astrid Roemer, Anil Ramdas, Teun van Dijk en Donald Jones. De uitgave is verschenen op initiatief van twee Utrechtse studenten Antropologie en Wijsbegeerte: Lulu Helder en Scotty Gravenberch. Hoewel de bundel beslist geen kruistocht is tegen het Sinterklaasfeest pleiten alle auteurs voor tenminste een aanpassing van deze oer-Hollandse traditie. Die aanpassing van dit feest hoeft alleen Zwarte Piet te raken, want de zwarte knecht zorgt om het voorzichtig te stellen, bij velen voor een wat ongemakkelijk gevoel, en zou niet meer van deze tijd zijn. Het argument dat tradities niet zo maar overboord gegooid kunnen worden, wordt hier met kracht bestreden, tradities veranderen immers met de tijd mee. De Goed Heiligman heeft zich, zoals in de bundel beweerd wordt, door de eeuwen heen al aangepast aan de eisen die de tijd hem stelde en kan wel tegen een stootje. De stelling luidt: Sinterklaas moet verder zonder Pieterbaas.

Titel: Sinterklaasje, kom maar binnen zonder knecht Auteurs: Lulu Helder & Scotty Gravenberg Uitgeverij EPO, Berchem-Antwerpen, 1998
39,90 NGL, 798 BEF
Verkrijgbaar in de boekhandel,
en te leen bij het LBR.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie