Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste steenlegging Justitiepaleis Antwerpen

Datum nieuwsfeit: 20-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Justitie Belgie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie Belgie


Toespraken van de Minister

Eerste steenlegging Justitiepaleis Antwerpen

20 november 2001

De Minister van Justitie, die weerhouden is door parlementaire werkzaamheden, betreurt ten zeerste vandaag niet aanwezig te kunnen zijn op deze eerste steenlegging van het nieuw justitiepaleis Antwerpen.

Het is voor mij, als kabinetschef, dan ook een eer, in zijn naam, eventjes uw aandacht te mogen vragen.


---

Het plannen van de bouw van een justitiepaleis en vooral de uitvoering van die plannen is meestal een moeilijke oefening, waarbij het beschikken over een stevige brok geduld nuttig kan zijn voor de personen die er bij betrokken worden.

Vergeten wij niet dat de voorgeschiedenis van de bouw van een nieuw justitiepaleis Antwerpen teruggaat tot de jaren tachtig. Straks werd mij door iemand uit het gezelschap in het oor gefluisterd dat de eerste initiatieven reeds teruggaan tot het einde der jaren zeventig ! Die bewering zal, althans naar ik hoop, vermoedelijk overdreven zijn, zoals zoveel zaken die in het luisterend oor van een kabinetschef worden gefluisterd.

Hoe dan ook. Plannen doken op en plannen werden afgevoerd. Meer nog. Gronden en gebouwen werden aangekocht, o.m. in de omgeving van het huidige gerechtsgebouw aan de Britse lei.

Wat die locatie betrof, was het om reden van de woonfunctie van de buurt, dat ze niet de voorkeur wegdroeg van de stedelijke administratie en de administratie ruimtelijke ordening.

Een factor zoals de woonfunctie is slechts één voorbeeld van de vele omgevingsfactoren, waarmee bij de inplanting van een gebouw terdege rekening moet worden gehouden, vooral wanneer het een gebouw betreft met een omvang en een publieke bestemming als een nieuw gerechtsgebouw.

De terechte bezorgdheid voor een globale benadering, met aandacht voor zoveel mogelijk van deze factoren, waarbij niet in het minst bereikbaarheid, veiligheid en functionaliteit dienen aangestipt te worden, kwam reeds naar voor in de opdracht van de Stad Antwerpen om voor deze buurt, het Nieuw Zuid, een beeldplan te ontwikkelen.

De moeilijkheidsgraad van dergelijke oefening kwam ook in het huidig project tot uiting eens de keuze was gemaakt voor de huidige locatie. Nadat het bouwprogramma werd aangepast aan de specifieke noden voor een inplanting hier op deze plaats, en nadat in 1998 werd opgeroepen tot een internationale architectuurwedstrijd, werd het ontwerpteam geconfronteerd met de vaststelling dat het als basis gebruikte bouwprogramma achterhaald was wegens verandering van sommige omgevingsfactoren, meerbepaald de breedte van de Ammamtunnel en de ontsluitingswegen richting Hoboken. Uiteraard noopte zulks tot aanpassing van de plannen, met vertragingen tot gevolg.

En nog blijft dit soort problemen zich stellen. Aldus is bijvoorbeeld de aanleg van de publieksparking nog niet opgelost. Ook in dat verband mag de relatie van een nieuw gebouw met de omgeving niet uit het oog verloren worden, en moet er aandacht zijn voor beleidsopties omtrent gebruik van het openbaar vervoer en verkeersstromen in de buurt.

Niet alleen het oplossen van moeilijkheden rond deze globale benadering is een lastige oefening, ook het streven naar en het bereiken van een zo groot mogelijke functionaliteit, - laat het mij het inwendige aspect van het gebouw noemen, - is een moeilijke opgave.

Welke dienst komt op welke plaats in het gebouw en waarom op die plaats ? Meerdere standpunten nopens die vraag volgden elkaar op en hebben ongetwijfeld bij menig toekomstig gebruiker van het gebouw, die steeds nauw betrokken werd bij die problematiek, heel wat zorgen veroorzaakt.

In dit verband heeft ook de magistratuur voorstellen geformuleerd die een vernieuwde visie inhielden op de werking tussen magistratuur en administratieve diensten wat tot uiting komt in de indeling van het nieuwe gebouw.

Daarenboven zou het in dit verband kortzichtig zijn alleen oog te hebben voor de functionaliteit van het heden. Alles blijft in evolutie, niet het minst de beschikbare en te gebruiken technieken.

Ik kan hier bij wijze van voorbeeld het Phenix programma aanhalen, zijnde de plaatsing van een krachtig datanetwerk en het tot stand brengen van een eenvormig toepassingsprogramma voor alle gerechtelijke diensten.

Ongetwijfeld zal het realiseren van dergelijk programma invloed hebben op de samenwerkingsvormen voor afhandeling van gerechtelijke dossiers, wat zijn weerslag zal hebben op de indeling van de lokalen binnen het gebouw.

Met andere woorden, de ontwerpers van een dergelijk totaalconcept moeten een flexibel oog hebben voor de evolutie van de aard der activiteiten binnen het gebouw, om waar nodig, hierop snel te kunnen inspelen.

De Regie der gebouwen zal dus nog niet op zijn lauweren kunnen rusten.

Genoeg uitdagingen dus, waarbij ik, bijna terloops, nog kan aanhalen dat op zeker ogenblik het budget te eng beraamd bleek, maar hier kwam een oplossing nadat de Ministerraad een nieuw bedrag goedkeurde.

Maar ondanks alles, is het project thans definitief uit de startblokken. De promotor is gekend en de bouwvergunning verkregen.

Ondanks de zeer lange voorgeschiedenis is er reden om vooruit te blikken naar de toekomst, naar het tijdstip van de definitieve ingebruikname van het gebouw.

Volgens de planning is dit september 2004. Dit lijkt nog ver af, maar het hoeft weinig betoog dat het respecteren van deze planningstermijn grote organisatorische inspanningen zal vergen om tijdig de binneninrichting en de afwerking van het gebouw te realiseren, naast uiteraard een verhuisoperatie van enorme omvang.

Hoe dan ook, om toch enigszins aangepaste bewoordingen te gebruiken in deze metropool en havenstad : een nieuw justitieel baken zit goed en wel in de aanlegsteigers, weliswaar niet direct langs de kade, maar er zeer kort bij en, eens afgewerkt, zal het justitiepaleis Antwerpen een opvallend en opmerkenswaardig gebouw zijn.

Tenslotte wens ik, in naam van de Minister van Justitie, allen te danken die hebben meegewerkt aan de realisatie van dit bouwproject. Onze dank gaat in het bijzonder naar de Regie, het studieteam, de promotor, de architect en de aannemers alsmede alle betrokkenen uit de gerechtelijke en administratieve diensten die aan het project hebben meegewerkt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...