Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opvang asielzoekers in gemeente Hoogezand-Sappemeer

Datum nieuwsfeit: 20-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Hoogezand-Sappemeer


Hoogezand, 20 november 2001. Persbericht 2001/85.

Voorstel college: tijdelijke of structurele opvang asielzoekers

Tijdelijke of structurele opvang van asielzoekers in Hoogezand-Sappemeer. Het college van Burgemeester en Wethouders vindt beide mogelijkheden bespreekbaar. Het college legt daarom deze vraag voor aan de gecombineerde raadscommissie Algemene en Economische Zaken en Welzijn die hierover op 29 november zal vergaderen.

Voordat deze adviesvraag in de raadscommissie aan de orde komt zal er in de HS-krant van woensdag 21 november een informatiepagina verschijnen om beide mogelijkheden toe te lichten. Daarnaast zullen burgemeester M. Salet en wethouder M. Laaning telefonisch spreekuur houden om vragen van inwoners over deze kwestie te beantwoorden. De spreekuren zijn op maandag 26 november van 14.00 tot 16.00 uur en op dinsdag 27 november van 19.30 tot 21.00 uur op telefoonnummer (0598) 37 35 75.

Voorgeschiedenis

Op 4 juli 2000 heeft de gemeenteraad besloten dat er in Hoogezand-Sappemeer een tijdelijk asielzoekerscentrum zal komen voor de duur van 5 jaar en met een capaciteit van maximaal 400 asielzoekers. De locatiekeuze is toen niet gemaakt. Tot dusverre is de locatiekeuze niet succesvol afgerond. Los van de locatiekeuze moeten de politiezorg, het onderwijs en de gezondheidszorg voldoende gewaarborgd zijn voordat de gemeenteraad een definitief besluit neemt. De gemeenteraad heeft over structurele opvang van asielzoekers geen besluit genomen. Wat het college betreft resteren er nu twee mogelijkheden.

Tijdelijk

Aan de Kielsterachterweg is de mogelijkheid aanwezig een tijdelijk centrum te laten bouwen, onder de voorwaarden die de raad op 4 juli 2000 heeft gesteld. De eigenaar is bereid tot verhuur van een perceel van ongeveer 3 hectare voor dit doel. Verlenging van de periode van vijf jaar is niet aan de orde. Het gaat bij deze locatie nadrukkelijk om een centrum en niet om reguliere woningen.

Structureel

Woningstichting Volksbelang heeft begin 2001 de suggestie gedaan om opvang voor asielzoekers in in woningen te realiseren. Het zou dan kunnen gaan om 200 asielzoekers die samen met andere inwoners in de Kropswolderpolder kunnen wonen. De duur van deze vorm van opvang is minimaal 20 jaar.

Inmiddels heeft de gemeente gesproken met de verschillende eigenaren en projectontwikkelaars. Er bestaat de bereidheid om woningen voor asielzoekers te reserveren als de gemeenteraad beslist dat er daar woningbouw mag worden gerealiseerd. Een asielzoekerscentrum in de Kropswolderpolder is niet aan de orde.

Verschil

De voorbereidingstijd is aanzienlijk langer dan bij tijdelijke opvang omdat er een artikel 10 en en/of artikel 19 WRO procedure doorlopen moet worden. Deze procedures hebben betrekking op het maken van een nieuw bestemmingsplan of een vrijstelling van het bestaande bestemmingsplan. Aan een tijdelijk centrum aan de Kielsterachterweg is een artikel 17 WRO procedure (tijdelijke ontheffing) verbonden.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie