Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Activiteiten Veenkoloniaal Museum Veendam

Datum nieuwsfeit: 20-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Veenkoloniaal Museum Veendam
Zoek soortgelijke berichten
Veenkoloniaal Museum VeendamMUSEUMKALENDER
Alle activiteiten beginnen om 13.30, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Houd de wekelijkse berichtgeving via de media in de gaten voor nadere gegevens.

Het museumschip de Familietrouw afgemeerd voor het kapiteinshuis in Oude Pekela.

Foto : Danny van Doorn-Bedford Park-Zuid AustraliëZondag 13 januari
Nieuwjaarsreceptie met de Jazzfanfare

Onder begeleiding van de vrolijke klanken van de Jazz Fanfare, heten bestuur en medewerkers u van harte welkom om onder het genot van een hapje en een drankje, kennis te nemen van onze goede voornemens. Jazz Fanfare neemt u in ieder geval mee terug naar New-Orleans en verleidt u de beentjes van de vloer te doen.

---

Zondag 20 januari
Kunst piepers

Kinderen van zes tot zestien worden uitgenodigd om op een wand van twaalf meter bij twee meter zelf de aardappel van hun dromen te schilderen. Tijd dus voor pretpiepers, computerpiepers of gewone piepers, met of zonder gezicht. De kunstenaars in spé kunnen zich laten inspireren door de expositie Schillen of Schilderen van Dina Belga en hun aardappelcreaties op de wand achter laten.
---

Zaterdag 26 januari
Poëzie Veendam

Alweer voor de 24ste keer staat Poëzie Veendam op de kalender. Voelt u zichzelf regelmatig geroepen om uw gedachten, emoties en gevoelens aan het papier toe te vertrouwen en zou u één en ander ook wel eens willen voordragen, dan kan dat. Opgave vooraf is nodig.

Aanvang 13.00

---

Zondagmiddag 27 januari
Benjamin Heiman Broekema-dag

In het kader van het Broekemajaar memoreert de Stichting Kostverloren, samen met het Veenkoloniaal Museum op deze middag de in 1942 door de bezetter omgebrachte joodse schrijver en dichter Benjamin Heiman Broekema Deze in 1904 geboren Warffumer schreef meer dan vijftig toneelstukken, diverse columns, gedichten en essays.

Burgemeester Ab Meijerman zal enkele door Broekema geschreven gedichten in het Gronings voordragen, terwijl Tour de Chant ( Henk Scholte en Bert Ridderbos), Broekemas werk in luisterrijke liedjes zal omzetten.

---

Zondag 3 februari
Maritieme filmmiddag

Een goede gelegenheid om kennis te maken met de expositie Van hondenpunten, hanenkammen en de kat-met-de-negen-staarten en de harde werkelijkheid gefilmd aan boord van schepen. - De Pamir - Eerst nemen wij u in een dertig minuten durende documentaire nogmaals mee terug op De Pamir. Het leven aan boord De Pamir, begin twintigste eeuw nog één van de weinige grote zeilschepen in vol ornaat, werd in de jaren dertig op soms dramatische wijze gefilmd.


- Vrije Vaart - Vervolgens maakt u kennis met Groninger coaster! Het Noordelijk Scheepvaartmuseum te Groningen stelde voor deze middag de prachtige film Vrije vaart ter beschikking. Deze film neemt u in 48 minuten mee terug in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Jaren waarin de Groninger bakdekcoaster thuis was op alle wereldzeeën.

Aanvang 13.30. herhaling programma om 15.30
---

Zondag 10 februari
Tiemo Tijdloos Touwslagerij

Anneke de Graaf uit Stadskanaal demonstreert in Tiemo Tijdloos Knutselruimte aan de kinderen hoe je kleine eindjes aan elkaar knoopt en met weinig middelen prachtige kabouters en elfjes en ander moois kunt maken van eindjes touw. Natuurlijk is er voldoende knutselmateriaal voorhanden en mogen de eigen gemaakte creaties mee naar huis worden genomen.
---

Zondag 17 februari
Aardappels in perspectief!

Dina Belga demonstreert op deze middag hoe zij haar schilderijen tot stand brengt. Natuurlijk is er volop gelegenheid om mee te kijken en kunt u vragen stellen over haar werk.

---

Zondag 24 februari
Museumcafé met accordeonmuziek

Wij jagen de ergste februarikou weg bij het museumcafé. Bij het museumcafé wordt u onthaald op warme accordeonklanken. Zowel museumcafé als de snoepwinkel zijn voor het publiek geopend. De caféhouder tapt uw koffie ditmaal eens niet in koppen, maar kommen.

---

Zondag 3 maart
Aardappelen in het meel

Deze middag nemen wij u mee terug naar twee roemruchte aardappelmeelfabrieken van weleer. De Coöperatieve aardappelmeelfabriek Westerwolde en concurrent W.A. Scholten te Foxhol. Aardappelverbouw, oogst, transport en verwerking komen aan bod. Vacuümdroogmachines, builmachines en verpakmachines draaien nog volop. We sluiten af met een in de jaren zestig gemaakte reclamefilm over het succesvolle gebruik van door de firma

W.A. Scholten geproduceerde stabilose in de aspergeteelt.

De heer Schoenmakers uit Veenoord, maker van de miniatuurstoommachine op onze zetmeelzolder, zal speciaal voor deze filmmiddag het model in werking zetten.
---

Zondag 10 maart
Het zeegat uit

Nog zon prachtige documentaire, in het kader van de expositie Van hondenpunten, hanenkammen en de kat- met-de-negen-staarten, door het Noordelijk Scheepvaartmuseum uit Groningen ter beschikking gesteld.

Geen golf was te hoog voor de relatief kleine bemanning aan boord van de Groninger coaster, althans als we deze voor scholen gemaakte wervingsfilm mogen geloven.

Vertoning om 13.30 - 14.30 en 15.30

---

Zondag 17 maart
Sigarenrookwedstrijd

Terug van weggeweest. De sigarenrookwedstrijd. Nogmaals zetten we met bolknakken het museumcafé blauw. Het gaat er weer om spannen, wie houdt de sigaar het langste aan. Natuurlijk is er geen sigarenrookwedstrijd zonder filmbeelden van de voormalige sigarenfabriek Champ Clark te Nieuwe Pekela.
---

Zondag 24 maart
De aarde onder onze voeten

Onder onze voeten rommelt het al jaren. Toch merken wij in Nederland er natuurlijk relatief weinig van. Toch heeft het geologische landschap onder onze voeten zich in de loop der eeuwen onder invloed van het klimaat gevormd.

Voor een ieder die eens diep wil graven zal Roland Spuy, werkzaam als geoloog bij de NAM te Assen, nog dieper in gaan op dit thema.

---

Maandag 1 april ( Tweede Paasdag)
Neuten Schaiten

Traditioneel kunt u weer neuten schaiten in het Veenkoloniaal Museum. Voor de liefhebber zijn de spelregels bij de balie verkrijgbaar. Het neuten schaiten zal plaats vinden bij de nagebouwde schutstal en het oude museumcafé en de snoepwinkel zijn geopend. Tevens is dit de laatste dag dat men de overzichtsexpositie Schillen of Schilderen van Dina Belga kan bezichtigen.

---

Zondag 7 april
Juffrouw Broekmans en Meester Titus

Ooit was ons museum een school, en nu is juffrouw Broekmans terug!

Een van de zalen wordt weer een klaslokaal. Theater De Citadel laat oude tijden herleven. Juffrouw Broekmans staat onverwachts weer midden in de klas van moderne meester Titus. Een meester van leerlingen die zappen en wappen. Juffrouw Broekmans brengt meester Titus terug naar zijn schooltijd. Maar waarom is juffrouw Broekmans terug en waarom kijkt ze telkens zo angstig naar de deur?

Voorstelling voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar.

Aanvang 14.00

---

Zaterdagmiddag 13 en zondagmiddag 14 april Nationaal Museumweekend

Op zaterdag en zondag zal de werkgroep textiel van het museum onder de titel

Beddegoed, altijd goed!, het in de loop der jaren aan het museum geschonken beddegoed uit depot halen. Bovendien kunt u proefliggen in de kooien van de Ebenhaëzer.

Op zondagmiddag is bijna traditioneel de werkgroep Experimentele Archeologie aanwezig en kan men weer naar hartelust huiden krabben, pigmenten maken of prehistorisch bakken of koken.

Toegang op beide dagen gratis. Tevens is dit het laatste weekend waarin u de expositie Van hanenkammen, hondenpunten en de-kat-met-de-negen- staarten, schiemanswerk aan boord van schepen, kunt bezichtigen.

---

Zaterdag 20 april
Op molenpad

In samenwerking met de molenwerkgroep Oost - Groningen nemen wij u mee richting de molens in Oost Groningen en aangrenzende Duitsland. Bezocht wordt o.a. de molen van Dijkstra te Winschoten, de naastgelegen gereconstrueerde molenmakerij van Wiertsema uit Scheemda, de Korenbloem te Vriescheloo, de standerdmolen te Ter Haar en de molens te Papenburg. De reis wordt afgesloten met een diner in het gezellige schipperscafé te Papenburg.

Deelname incl. koffie/ thee/ diner 22, -

Vertrek 9.00

---

Zondag 21 april
De reus van Vierverlaten

In 1996 bestond de suikerfabriek te Vierverlaten honderd jaar. Ter gelegenheid van dit feit werd door de geschiedeniswinkel te Groningen een prachtige film gemaakt waarbij men stil staat bij de geschiedenis van de fabriek, van de oprichting in 1896 tot heden. Kortom een eeuw biet en suiker.

Vertoningen om 13.30, 14.30 en 15.30.

---

Vrijdag 26 april
Opening expositie Muntendammer Handelsgeest

De Muntendammer stond altijd bekend om zijn handelsgeest. Muntendammers kwam je vroeger met bakfiets, hondenkar of kruiwagen overal in de provincie en ver daarbuiten tegen met handelswaar.

Middels een foto-expositie staan we stil bij een nog niet eens zo ver verleden. Aanvang opening 16.00

---

Zondag 28 april
Muntendammer Handelsgeest

In een boeiende film geven drie oude handelslieden hun kijk op het ooit zo kleurrijke handelsverleden van Muntendam. Een documentaire vol met anekdotes en 'sterke verhalen. De expositie is tot en met 6 october 2002

Vertoning om 13.30, 14.30 en 15.30

---

Donderdag 9 mei Hemelvaart
Experimentele Archeologie

Tijdens deze Hemelvaartdag hopen we op Hemels weer. Op het binnenterrein zal de werkgroep Experimentele Archeologie weer haar kunnen tonen. Een dag voor eenieder die wil mee spinnen, verven of bakken.

---

Zaterdag 11 mei
Kaaibakken

Het Nationaal Kampioenschap Kaaibakken wordt dit jaar georganiseerd in het Burgermeester Boekhovenpark te Nieuwe Pekela. Wie durft mag mee werpen en mee gooien. Op naar de Kaaikönig 2002.

Opgave via het museum
---

Zondag 12 mei
Dat knippen ze er toch uit!

Een ongemonteerde en meer dan veertig minuten durende film met beelden van Muntendam uit 1978. Lang haar, wijde broeken en brommers waren nog mode en Joop den Uil bezocht op 1 mei Muntendam.

Vertoning om 13.30, 14.30 en 15.30

---

Zondag 19 mei en maandag 20 mei ( 1e en 2e Pinksterdag) Terug naar Ot en Sien

Kinderen blijven het leuk vinden, oude spelletjes zoals koekhappen, steltlopen e.d. worden weer tot leven geroepen in het Veenkoloniaal Museum. Kinderen van vier tot vierennegentig kunnen deze dagen naar hartelust spelen en natuurlijk is er ranja en grenadine.

---

Vrijdag 24 mei
Opening expositie Circus Brintini

Gronings meest bekende Brinta - eter en schrijver opent een unieke overzichtsexpositie gewijd aan Brinta. Jazeker, Brinta bestaat vijfenvijftig jaar. Tijd om stil te staan bij de geschiedenis van dit product, de fabriek te Foxhol en de veranderingen in de loop der tijd. En het is maar dat u het weet, Brinta komt nog steeds uit Foxhol. De expositie is te bezichtigen tot en met 27 october 2002

Aanvang opening 16.00

---

Zaterdag 25 mei
Familietrouw op pad.

Jazeker, het kan weer, varen van Nieuweschans naar Vriescheloo en dat doen we dan ook. U kunt meevaren heen en weer, of neemt uw fiets mee aan boord om dit onbekende stukje B.L.Tijdenskanaal vanaf het schip te aanschouwen.

Vertrektijden worden nog bekend gemaakt. Opgave vooraf noodzakelijk.

Deelnamekosten 6, - p.p., incl. koffie en koek.
---

Zondag 2 juni
Kapiteinshuis Pekela op doek

Het Winschoter Stadsjournaal maakte in 2001 een documentaire over het Kapiteinshuis te Nieuwe Pekela. U maakt in kort bestek kennis met de geschiedenis van Oude- en Nieuwe Pekela en de ontstaansgeschiedenis van het Kapiteinshuis. In aansluiting op deze documentaire vertonen we de film Het verhaal van een kanaal, gemaakt door filmgroep Dubbel 8 uit Veendam. Zij nemen u al varende mee terug naar sporen van het verleden langs het Oosterdiep te Veendam.

---

Zaterdag 8 juni
Schutsemarkt Nieuwe Pekela

Welhaast de traditionele afsluiter van onze kalender. Natuurlijk is het Kapiteinshuis vanaf 10.00 open voor het publiek. Wij bieden onze bezoekers een speciale fietsroute aan van Veendam noar Olde Pekel. Natuurlijk komt u langs het Kapiteinshuis, maar ook langs diverse historische werfplaatsen in Oude Pekela, Nieuwe Pekela, Stadskanaal en Wildervank.

Het Veenkoloniaal Museum is voor deze gelegenheid geopend vanaf 10.00 en de toegang is vrij.

---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie