Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stijging fraudemeldingen verzekeringen met 32 procent

Datum nieuwsfeit: 20-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Verbond van verzekeraars

Stijging fraudemeldingen met 32 procent

Het aantal fraudemeldingen in de eerste drie kwartalen van 2001 is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 32 procent gestegen. Dat meldt het Fraudeloket Verzekeringsbedrijf van het Verbond. Opvallend in het derde kwartaal is het aantal meldingen in de ziektekostenbranche.

Het Fraudeloket Verzekeringsbedrijf motiveert
verzekeringsmaatschappijen om fraudemeldingen met grote regelmaat aan te leveren, waardoor de criminele kaart inzichtelijk wordt voor de verschillende verschijningsvormen van fraude. De meeste fraudezaken worden wel bij het Fraudeloket Verzekeringsbedrijf gemeld, maar de hulp van Justitie wordt nog lang niet altijd ingeroepen. In het derde kwartaal van 2001 bleek dat in 21 procent van de gevallen aangifte van verzekeringsfraude is gedaan bij de politie. Er wordt steeds meer gebruikgemaakt van een opiniërend overleg tussen verzekeraars en de Fraude-unit Oost (FuO) om te toetsen of een aangifte aanleiding kan zijn tot een strafrechtelijk vervolg.
In totaal zijn er 157 nieuwe fraudezaken verwerkt. Van deze meldingen waren er 122 als licht/eenvoudig te bestempelen, 31 als middelzwaar en 4 als zwaar.
Tien procent van alle meldingen kwam uit de ziektekostenbranche. Fraude in deze branche is onder te verdelen in twee categorieën, namelijk het wijzigen van notas en het misbruik van de zorgpas, waarvan ziekenfondsverzekerden gebruikmaken om bijvoorbeeld medicijnen op te halen bij de apotheek. Hoewel het hier om relatief kleine schaden ging, vindt het Fraudeloket Verzekeringen de aantallen toch zorgwekkend. Het loket heeft daarom een oriënterend gesprek gevoerd met Zorgverzekeraars Nederland om te komen tot een centrale registratie van fraudemeldingen.
Verder kwamen er in het derde kwartaal vier meldingen binnen waarbij medewerkers van verzekeraars betalingsopdrachten vervalsten en sommen geld lieten overboeken naar oneigenlijke tegenrekeningen. Interne controle en het aanstellingsbeleid spelen hierbij een belangrijke rol. Vaak blijkt in deze gevallen dat tijdelijk aangestelde krachten bevoegd zijn om zonder noemenswaardige controle sommen geld te mogen overboeken.

Bondig, november 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie