Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

52 Miljoen snijbloemen verhandeld in Naaldwijk week 46

Datum nieuwsfeit: 20-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Bloemenveiling Holland
Zoek soortgelijke berichten
Bloemenveiling Holland

Weekbericht week 46 2001: Snijbloemen Lees verder ... Weekbericht week 46 2001: Planten Lees verder ... Weekbericht week 46 2001: Snijbloemen
Vorige week werden ongeveer 52 miljoen stuks snijbloemen verhandeld via klok Naaldwijk. Dit is een daling van bijna 3,5 miljoen stuks t.o.v. week 45 en een stijging van ruim 2 miljoen stuks t.o.v. week 46 van 2000. De middenprijs kwam op 58 cent, een stijging van 2 cent in vergelijking met vorige week. In 2000 lag de middenprijs op 65 cent. De prijs is structureel lager dan vorig jaar. De vraag blijft in de ons omringende landen duidelijk achter, dit is ook te merken aan de kleine transactiegrootte.

De aanvoer van Alstroemeria daalde t.o.v. week 45 ( - 17%) en de middenprijs steeg met 5 cent. De aanvoer lag 21,2 % boven de aanvoer in 2000, de prijs was vorig jaar 7 cent hoger. De geplozen chrysant is n van de weinige producten die een hogere middenprijs noteert t.o.v. vorig jaar. Bij een 8,6 % lagere aanvoer lag de prijs 6 cent hoger op fl. 1,18. De aanvoer van santini lag op bijna hetzelfde niveau als vorig jaar (+1,4 %), de prijs zakte 3 cent naar 55 cent. De middenprijs lag 2 cent boven de prijs van vorige week. De troschrysant laat met een geringe aanvoerstijging van 2,9 %, 9 cent liggen in vergelijking met vorig jaar. Ten opzichte van vorige week stijgt de middenprijs 4 cent (naar 67 cent).

De trosanjer laat een flink hogere aanvoer zien dan vorig jaar (+24,8%), de middenprijs ligt 11 cent lager op 16 cent. De aanvoer van grootbloemige rozen daalde licht t.o.v. vorige week en lag ruim boven de aanvoer van vorig jaar (+ 9,6%). De prijs lag met 80 cent, 1 cent onder de prijs van vorig jaar en gelijk aan vorige week. De kleinbloemige roos kreeg een middenprijs van 31 cent (-9 cent t.o.v. 2000 bij een 15,1 % grotere aanvoer). Grootbloemige Gerbera werd in dezelfde hoeveelheden aangevoerd als vorig jaar, maar gaf een flink lagere middenprijs van 72 cent (- 14 cent). T.o.v. vorige week betekent dit een winst van 10 cent met een aanvoerdaling van ongeveer 15%.

De verwachting voor komende week is een iets teruglopende aanvoer, gezien het sombere weer. Op maandagmorgen was de prijsvorming goed en stabiel.
Weekbericht week 46 2001: Planten
De afgelopen week was voor de handel in kamerplanten een moeilijke week. De aanvoer nam weliswaar toe met bijna 7%, de gemiddelde prijs daalde daarentegen met 3,4%. Bij de klok groeide de aanvoer met 9%, de gemiddelde prijs daalde met 9%. Over de hele linie gingen bij de klok de prijzen van de bloeiende planten onderuit. Alleen de orchideen realiseerden een hogere gemiddelde prijs dan vorig jaar. Bij die productgroep was de aanvoer echter 35% lager.

Bij de bloeiende planten werd 15% meer aangevoerd, de gemiddelde prijs was 13% lager. Over de hele linie werden lagere prijzen gerealiseerd zoals bij de Poinsettia (-12%), Kalanchoe (-16%) Azalea (-15%), Saintpaulia (-35%) Spathiphyllum (-33%). Een van de weinige lichtpuntjes was de potroos. Dit product realiseerde een gelijk blijvende prijs bij een aanvoer die 24% lager was.

Bij de groene planten een totaal ander beeld. De aanvoer was ruim 3% lager, de gemiddelde prijs bleef op hetzelfde niveau van een jaar geleden steken. De verschillen tussen de producten zijn groot. Zo is de aanvoer van Dracaena de laatste weken ruim 10% groter dan vorig jaar. Het gemiddelde product dat wordt aangevoerd is ook groter waardoor de gemiddelde prijs een positieve impuls krijgt. Deze steeg met 47%. Bij Ficus een afname van de aanvoer met 20% terwijl de gemiddelde prijs met 8% daalt. Bij Hedera een toename van de aanvoer met 8% en een gemiddelde prijs die daalt met 185. Bij Dieffenbachia tenslotte een afname van het aanbod met 35% en een prijsstijging van 4%. Bij de tuinplanten steeds meer producten die in het teken staan van de kerst zoals Picea, Skimmia en allerlei coniferen al dan niet met kerstversiering.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie