Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politieberichten Amsterdam-Amstelland

Datum nieuwsfeit: 20-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
Zoek soortgelijke berichten
Politie Amsterdam-Amstelland

Steekpartij Jan Evertsenstraat
19-11-2001. Zondagochtend vroeg raakte een nog onbekende man gewond bij een steekincident in de Jan Evertsenstraat. Hij werd met zware verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis. Daar werd hij opgenomen op de intensive care-afdeling. Zijn toestand wordt nog steeds kritiek genoemd. In verband met deze zaak hield de politie een 32-jarige man uit Amsterdam en een 50-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan. Wat er precies is gebeurd of wat het motief is voor dit misdrijf is nog niet bekend. De verdachten zijn in verzekering gesteld en de recherche onderzoekt de zaak.


---

Arrestaties bij ontruiming
19-11-2001. Vanmorgen hield de politie bij de ontruiming van een aantal slooppanden aan het Rapenburg twintig personen aan. Zeven van hen werden aangehouden wegens lokaalvredebreuk. De overige dertien arrestanten waren veelal buurtbewoners. Zij werden aangehouden omdat zij de aanwijzingen van de politie niet opvolgden. De politie zette 18 agenten in en er deden zich geen noemenswaardige incidenten voor.


---

Schietpartij in Opsporing Verzocht
19-11-2001. De recherche van bureau Houtmankade zat maandagavond in Avros Opsporing Verzocht met een onderzoek naar een schietincident op de Bos en Lommerweg. De schietpartij vond plaats in de nacht donderdag 25 op vrijdag 26 oktober rond 01.00 uur. De schoten vielen tussen de Egidiusstraat en de Admiraal de Ruyterweg. Bij de voorafgaande problemen waren ruim tien personen betrokken. Alhoewel er diverse schoten vielen, raakte niemand gewond. De situatie was echter wel behoorlijk gevaarlijk. Kogels doorboorden de ruit van een abri, kwamen terecht in een boom en een motorblok van een brommer. Ook werd een gat geschoten in de ruit van een woning.

Uit onderzoek tot nu toe komt naar voren dat de problemen begonnen in een café op de Bos en Lommerweg (bij de Merlijnstraat). Het ging om twee groepen mensen. Een groep van rond de tien personen, onder wie enkele vrouwen en een groep van drie personen. Een ruzie bij de gokkast leek aanvankelijk gesust, maar kreeg buiten een vervolg. Iemand uit de groep van drie werd tegen de grond geslagen en sloeg op de vlucht. In de grote groep werd een vuurwapen getrokken. De vluchtende man werd even later achtervolgd door een auto van waaruit op hem werd geschoten. Hierbij ging onder andere de abri aan diggelen.

De auto met de schutter verdween in de richting van het Bos en Lommerplein. Een andere auto van de grote groep was een Mercedes Cabrio CLK met groene stoffen kap. Deze nam dezelfde vluchtroute.

Toen de politie ter plaatse kwam, waren alle betrokkenen verdwenen. Tijdens het volgende politieonderzoek traceerde en identificeerde de recherche de mannen uit de groep van drie. Ze werden aanvankelijk als verdachten aangemerkt en in de loop van diezelfde vrijdag aangehouden. Toen uit de verhoren bleek dat ze meer in de slachtofferrol zaten, werden ze heengezonden. De recherche is op zoek naar nieuwe getuigen van de schietpartij en naar informatie wat zich daarvoor heeft afgespeeld. Uiteraard wil de politie meer weten over Mercedes Cabrio CLK met groenen stoffen kap. Het rechercheteam is telefonisch bereikbaar op nummer (020) 559 38 44.

---

Illegale autoraces
19-11-2001. In de nacht van zaterdag op zondag trof de politie in het Westelijk Havengebied ongeveer 50 personen aan. Rond de groep stonden ongeveer 20 autos geparkeerd. Al snel bleek dat men zich opmaakte voor een illegale autorace. Toen de politie zag dat de race inderdaad van start ging werd er snel ingegrepen. Omdat de bij de race betrokken organisator door had dat het de politie ernst was, kozen de deelnemers eieren voor hun geld en staakten de strijd. Binnen een kwartier waren alle deelnemers vertrokken.


---

Hennepplantage ontmanteld
19-11-2001. Vrijdagochtend trof de politie een hennepplantage aan in de Maarten Trompstraat. Agenten vonden bij deze thuisteler een compleet ingerichte plantage met 382 hennepplanten. De plantage werd ontmanteld en in beslag genomen. Er kon in deze zaak nog geen verdachte worden aangehouden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Verlichtingscontrole
19-11-2001. Zaterdagavond hield de politie een grote verkeerscontrole op de James Wattstraat. De controle was met name gericht op de verlichting van motorvoertuigen. In totaal werden 200 automobilisten gecontroleerd. In 69 gevallen werd een overtreding geconstateerd. De betrokken bestuurders kregen de gelegenheid ter plaatse de defecte verlichting te repareren. Daarvan maakten 35 mensen gebruik. De overigen kregen een proces-verbaal.
Vechtpartij
19-11-2001. In de nacht van vrijdag op zaterdag raakte een man uit Hoorn gewond bij een vechtpartij in de van Woustraat, waarbij een kapmes werd gebruikt. Hij werd met een hoofdwond en een wond in zijn been vervoerd naar een ziekenhuis. Het slachtoffer mocht na behandeling naar huis. De politie hield in verband met deze zaak vier mannen van respectievelijk 27, 27, 31 en 47 jaar aan.

Het slachtoffer maakte deel uit van een groep mensen die in een horecagelegenheid met elkaar slaags raakte. Nadat zij door de portier uit de zaak waren verwijderd, zette de vechtpartij zich op straat voort. Hierbij werden op een gegeven moment zelfs kapmessen gebruikt. Toen de politie ter plaatse kwam, waren de verdachten net in een auto gestapt en weggereden. Agenten troffen deze auto vervolgens aan op de Stadhouderskade, waar de vier inzittenden werden aangehouden. In de auto vond de politie een bebloed kapmes, een busje traangas en een vuurwapen. Deze wapens zijn in beslag genomen. De bij deze zaak betrokken personen zouden reeds langere tijd met elkaar in onmin leven. De 47-jarige verdachte zal vandaag voor de officier van justitie worden geleid. De anderen zijn na verhoor heengezonden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie