Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vrije vestiging Oost-Europese prostituees in Nederland

Datum nieuwsfeit: 20-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Reactie op uitspraak Hof over vrije vestiging Oost-Europese prostituees in Nederland

De uitspraak van het Hof van Justitie in Luxemburg, dinsdag 20 november, over de toelating van twee prostituees uit Polen en Tsjechië in Nederland maakt duidelijk dat de Nederlandse opheffing van het bordeelverbod niet-voorziene effecten heeft. Het Hof oordeelde dat Poolse en Tsjechische onderdanen zich in Nederland mogen vestigen, indien het om zelfstandige ondernemers gaat met voldoende middelen van bestaan. Omdat het ging om prostituees moest het Hof oordelen of zij een legale economische activiteit uitoefenen. Gezien het opheffen van het bordeelverbod oordeelde het Hof dat het inderdaad ging om een tegen beloning verrichte dienst die uitgeoefend kan worden door een zelfstandig onderneemster. Nederland moet dus de vrouwen toelaten.

CDA-Europarlementariër Maria Martens vindt dit een logische en correcte interpretatie van het Hof. Volgens haar zou Nederland zich meer rekenschap moeten geven van de Europese dimensie van nationale wetgeving.

Maria Martens: "De opheffing van het bordeelverbod in combinatie met de associatie-akkoorden met toetredende landen maakt dat de deur in Nederland open staat voor Midden- en Oost-Europese prostituees. Dat was volgens mij niet het doel waarvoor de wet is gemaakt. Hieruit blijkt dat Nederland in de vaststelling van nationale wetgeving nauwelijks oog heeft voor de Europese dimensie. Daarbij komt dat prostitutie in Midden- en Oost-Europese landen is verboden. Daarom valt ook nauwelijks de herkomst na te gaan van de financiële middelen die de vrouwen nodig hebben om zich als zelfstandig onderneemster in Nederland te vestigen. Het gevaar is daarom ook aanwezig dat de opheffing van het bordeelverbod een weg heeft gebaand voor het witwassen van buitenlands geld. Het zou een goed idee zijn als de Kamer bij nieuwe wetgeving duidelijk de Europese effecten in kaart brengt alvorens te beslissen, dan wordt men achteraf niet geconfronteerd met dit soort uitspraken van het Hof van Justitie."

Voor meer bijzonderheden:
Maria Martens, lid Europees Parlement tel + 31 6 218 97 454 Eduard Slootweg, voorlichter EVP-ED/CDA-delegatie. tel. + 32 6 721 280

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie